Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Det händer i kroppen när du hoppar över en måltid

23 sep, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Det händer när du hoppar över en måltid
Hur farligt är det egentligen att då och då hoppa över en måltid? Ja, det kan faktiskt vara dåligt för kroppen både på kort och lång sikt. Och inte bara du kan drabbas, utan det är troligt att även omgivningen märker av det – när du blir matilsk.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Du vet själv hur det kan bli. Du sitter vid datorn när klockan swishar förbi lunchtiden och glömmer helt bort att du borde få något i magen. ”Snart, jag ska bara få klart det här först”, men tiden går och det blir ingen lunch.

Eller så äts middagstiden upp av en massa måsten och plötsligt går du och lägger dig utan att ha ätit sedan lunch.

Det här med att hoppa över en måltid kommer inte att gå ostraffat förbi. Och nej, att hoppa över en måltid bara så där är inte samma sak som att köra periodisk fasta. Skillnaden är att när du fastar gör du det medvetet och planerat. Det gör du inte om du bara missar lunchen för att du har ett PM att skriva klart.

4 saker som händer i kroppen när du missar en måltid

Du blir trött och slö

Om du inte äter tillräckligt mycket under en dag eller inte får i dig mat när din kropp behöver det sätter det sig i huvudet. Du blir trött, tappar energin och blir kanske till och med yr. Det här beror på att glukoshalten i blodet sjunker och glukos är hjärnans favoritmat. När vi inte ger hjärnan den energi den behöver så är det en signal till kroppen att det är dags att stänga ner.

Annons

Du äter för mycket nästa måltid

När man har hoppat över en måltid känns det som att man förtjänar att äta extra mycket nästa gång man ska äta. Rimligt, på ett rent energimässigt plan, men våra kroppar fungerar lite som en matberedare, det är bättre för den att få lite mat i taget än allt på en gång i ett jättelass. Då kan den ta upp näringen bättre och magen mår också bättre om den inte behöver få för mycket på en gång.

Det viktigaste är att du ska äta när du är hungrig, inte när klockan visar att det är matdags. Om du är sådan där som inte blir hungrig, se till att stanna upp och känna efter då och då. Kanske är det inte magen som kurrar utan hjärnan som börjar tappa fokus.

Humöret kommer att slå bakut

När blodsockret dyker så ökar risken för att du ska bli matilsk. Glukos, alltså sockret som finns i blodsystemet, är som sagt hjärnans mat och när den inte får mat blir den arg. Risken är också att du kastar dig över det först ätbara du får syn på och det är inte säkert att det blir det mest hälsosamma. När vi är matilska tenderar vi att söka oss till det söta och feta. Hörde jag choklad!?

Annons

Du kommer inte att kunna gå ner i vikt

Försöker du gå ner i vikt och trodde att du hade hittat en genväg genom att hoppa över måltider, tänk om. Ja, du kommer att äta färre kalorier i stunden eftersom du faktiskt inte äter alls, men resultatet brukar bli att man vräker i sig vid nästa tillfälle eller småäter onyttigheter konstant för att kroppen behöver äta.

Det här ställer till det för din förbränning. Eftersom den inte kan lita på att den får mat när den behöver det sparar den all energi den kan. Dessutom kan utsöndringen av leptin, hormonet som minskar din hunger när du äter, minska så att du får svårare att känna när du är mätt.

Foto: Unsplash

Källa: Prevention

 

Läs mer:

Ny undersökning visar: Unga äter mindre kött

Innanför skalet – vi dödar 7 myter om ägg

6 sätt att göra din veganska soppa härligt krämig

Annons