Det här är beaujolais nouveau – Maya Samuelsson förklarar
Den tredje torsdagen i november släpps varje år vinet beaujolais nouveau. Ett fruktigt lättdrucket vin som smakar hallon och skumbanan och som nästan inte har någon strävhet. Men vad är det egentligen för något? Jo, det är årets första vin. Ett så kallat primeurvin, vilket förstås görs över hela välden – men det är i området Beaujolais som man verkligen har lyckats sätta det på kartan!
Hajpen när det kommer till Beaujolais nouveau-släppen är enorm välden över. Det firas med jippon, skördefester och köer utan för butiker för att få tag på den första flaskan. Och i många fall är det nödvändigt, då vinet snabbt kan ta slut.
Den stora skillnaden är jäsningen
Men vad är då egentligen skillnaden mellan primeurviner, alltså dessa årets första färdiga viner, och ”vanligt” vin? Ja, det är inte så enkelt att förklara kortfattat (för dig som är nyfiken rekommenderar jag att läsa på mer om detta), men det har med tillverkningen av vinet att göra. För att ett vin ska kunna buteljeras så tidigt som i november behöver vinet genomgå något som heter macération carbonique. Under den processen, där man låter en jäsning påbörja inuti hela druvor, minskar äppelsyran i druvjuicen drastiskt. Detta leder till att det inte behövs en andra jäsning, kallad malolaktisk jäsning – där just äppelsyran spelar en viktig roll och som kan ta upp till ett år innan den inträffar. Så eftersom man undviker denna jäsning – som även bildar koldioxid – kan vinet buteljeras redan i november utan att det sker en efterjäsning på flaska som skapar bubblor. Smakmässigt medför macération carbonique också bland annat att färgen blir ljusare, strävheten lägre, syran mjukare och vi får aromer av bär och godis.
Drömviner från distriktet
Beaujolais är ett vinområde som inte bara gör primeurviner utan även ”vanligt” vin. Distriktet ligger i östra Frankrike och tillhör Bourgogne. Druvsorten här heter Gamay och den ger bäriga viner med låg strävhet och hög syra. Tio byar i Beaujolais anses producera viner av extra bra kvalitet. Det är så kallade crus. För att visa att vinproducenterna har denna kvalitet är det enbart dessa som får sätta ut sin by på vinetiketten. Vinerna härifrån är gjorda med mer omsorg, vilket ger dem större smak och struktur, även om de fortfarande är fruktdrivna.
Maya Samuelsson är ELLE mat & vins dryckesexpert, utbildad sommelier och delägare i familjeföretaget Vinkällan dryckesutbildningar. Följ henne på @maya_samuelsson och mayasamuelsson.elle.se.
Foto: Pardon & Fils, mfl