Det här är skillnaden på prosecco, cava och champagne
Det finns bubblor för alla tillfällen och är väldigt trevligt att bjuda på. Men vad är det för skillnad på prosecco, cava och champagne egentligen?
Den första skillnaden är att de produceras på olika ställen. Prosecco tillverkas i norra Italien och cava är producerat till 90 procent i Katalonien i Spanien.
Champagne däremot produceras endast i Frankrike i ett litet område som heter just Champagne. Om du kliver endast ett litet steg utanför området och plockar druvor, så får det inte längre kallas champagne.
Skillnaden på druvor i Cava, Champagne och Prosecco
Hur är det med råvarorna, druvan i dryckerna? Jo, det varierar också.
I prosecco finns en druva som heter Glera. Om du doftar på prosecco så kan druvan dofta honungsmelon, päron, nästan som godis.
Champagne har en väldigt hög syra, cava lite mindre och prosecco har minst syra i sig.
Vilken sort ska man välja om det är fruktigheten man älskar eller det mer torra? I videon ovan berättar ELLEs dryckesexpert Maya Samuelsson allt du behöver veta om just prosecco, cava och champagne.
Vill du veta hur du matchar mousserande med mat eller hur du ska sebrera champagne? Här får du veta mer om det.