Dinkelfickor med biff och grönsaker
cirka 20 pitabröd
Pitabröden bakade på dinkelmjöl (ett slags urvete) är perfekt för våren och sommarens picknick och utflykter. Ett tips är att genast frysa in de bröd som inte går åt.
Självklart fyller du dina dinkelfickor med det du har hemma. Strimlad utskuren biff och snabbfrästa grönsaker är bara ett väldigt gott förslag.
25 g jäst
2 msk neutral olja
2 tsk salt
ca 15 dl dinkelmjöl (beräkna mindre mängd dinkel än vanligt vetemjöl)
Smula jästen i en stor bunke. Ljumma 6 dl vattnen till 37° och häll det över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till smidig deg. Låt jäsa i bunke i 1–2 timmar under plastfilm. Sätt ugnen på 275°. Ställ in plåtarna i ugnen redan från början, det går snabbare att grädda dinkelbröden om plåtarna är riktigt heta.
Dela degen i 2 halvor och arbeta dem smidiga. Forma till 2 rullar och skär varje rulle i 10 bitar. Forma bitarna till runda bollar. Låt bollarna jäsa i 10 min innan du kavlar ut dem till 1 cm platta kakor.
Grädda kakorna på osmorda plåtar, 5–8 min, eller tills de fått färg. Låt bröden svalna under duk på galler.