Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Dinkelpizza med taggsvamp & parmesan

24 feb, 2014
AvSofie Nyblin
En annorlunda och verkligt god pizza. Man kan välja vilken ost man vill, men godast är det med en smakrik och inte alltför fet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dinkelpizza med taggsvamp & parmesan.
Dinkelpizza med taggsvamp & parmesan.

6–8 personer

Tid: 60 minuter

Du behöver:

2 liter färsk taggsvamp

1 dl olivolja

1 msk smör

1/4 pkt färsk jäst

1 tsk honung

4 dl dinkelsikt

5 dl vetemjöl

2 tsk salt

3–4 dl grovriven parmesan

Gör så här:

Dela svampen i mindre bitar och stek den i varm stekpanna tills vätskan försvunnit. Häll på lite olivolja och en liten klick smör och stek vackert gyllenbrun. Salta och peppra och ställ åt sidan. Smula jästen i en bunke och rör ut med 1/2 dl ljummet vatten och honung. Ställ bunken på varmt ställe i 10 minuter, tills det börjar ”bubbla” lite i jästen. Tillsätt 5 1/2 dl ljummet vatten och rör ner mjölet lite efterhand så att det blandar sig ordentligt. Blanda även i salt. Degens konsistens ska vara seg och lätt, därför är det viktigt att tillsätta lite i taget. Det kan behövas mer eller mindre mjöl. Sätt ugnen på 225°. Låt degen jäsa 20 minuter. Häll upp på mjölat bakbord och dela i 4–6 större bitar eller 8–10 mindre. Lägg ut bakplåtspapper på 2 plåtar och pensla med oliv olja. Vänd varje degbit i mjöl och dra ut den med händerna. Tänj försiktigt ut degen. Vänd pizzabottnarna i oljan på bakpapperet. Platta till och tänj degen så att den täcker halva plåten, eller ta 2 bitar och gör en större pizza. Pizzorna ska vara så tunna som möjligt. När degen är oljig, platt och har önskad storlek strös svampen och osten över. Grädda i ugn i cirka 7 minuter, pizzorna ska vara gyllenbruna och krispiga. Servera som förrätt eller till kantarellsoppan.

Annons