Dinkelpizza med taggsvamp & parmesan
6–8 personer
Tid: 60 minuter
Du behöver:
2 liter färsk taggsvamp
1 dl olivolja
1 msk smör
1/4 pkt färsk jäst
1 tsk honung
4 dl dinkelsikt
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
3–4 dl grovriven parmesan
Gör så här:
Dela svampen i mindre bitar och stek den i varm stekpanna tills vätskan försvunnit. Häll på lite olivolja och en liten klick smör och stek vackert gyllenbrun. Salta och peppra och ställ åt sidan. Smula jästen i en bunke och rör ut med 1/2 dl ljummet vatten och honung. Ställ bunken på varmt ställe i 10 minuter, tills det börjar ”bubbla” lite i jästen. Tillsätt 5 1/2 dl ljummet vatten och rör ner mjölet lite efterhand så att det blandar sig ordentligt. Blanda även i salt. Degens konsistens ska vara seg och lätt, därför är det viktigt att tillsätta lite i taget. Det kan behövas mer eller mindre mjöl. Sätt ugnen på 225°. Låt degen jäsa 20 minuter. Häll upp på mjölat bakbord och dela i 4–6 större bitar eller 8–10 mindre. Lägg ut bakplåtspapper på 2 plåtar och pensla med oliv olja. Vänd varje degbit i mjöl och dra ut den med händerna. Tänj försiktigt ut degen. Vänd pizzabottnarna i oljan på bakpapperet. Platta till och tänj degen så att den täcker halva plåten, eller ta 2 bitar och gör en större pizza. Pizzorna ska vara så tunna som möjligt. När degen är oljig, platt och har önskad storlek strös svampen och osten över. Grädda i ugn i cirka 7 minuter, pizzorna ska vara gyllenbruna och krispiga. Servera som förrätt eller till kantarellsoppan.