Pavlova martini – sommarens godaste efterrättsdrink
Mmmm – pavlova! En av våra mest älskade efterrätter som kombinerar söt maräng och bär med fluffig grädde. Passionsfrukt och lemoncurd är också vanliga ingredienser för att bryta av lite mot det söta. En pavlova kan se lite olika ut beroende på vem som gör den helt enkelt.
Pavlovans historia
Pavlovan har fått sitt namn efter den ryska balettdansösen Anna Pavlova, och sägs ha uppkommit på 1920-talet på Nya Zeeland efter att hon besökt landet. Men, Anna Pavlova besökte även grannlandet Australien och de två länderna twistar om äran för den populära desserten. Klart är alla fall att den fluffiga marängskapelsen ansågs vara lika lätt som Pavlova, därav namnet.
Nog om det – här kommer den i en kall, fluffig, sötsyrliga drinkvariant – sommar i ett glas!
Recept: Pavlova-martini
Du behöver:
För 2 drinkar
8 cl vodka
3 cl vaniljlikör
4 cl citronjuice
4-5 hackade jordgubbar (tips, finns fina infrusna bitar på Ica)
6 cl passionsfrukt (färsk eller puré)
2 tsk florsocker eller 3 cl sockerlag
2 små äggvitor
Så här gör du:
Muddla jordgubbarna med florsockret eller sockerlagen. Häll tillsammans med resterande ingredienser och rikligt med is i en shaker och skaka kraftigt. Sila ner i (gärna väl kylda) martiniglas och toppa med en skiva passionsfrukt eller jordgubbe – eller varför inte en ätbar blomma? Njut.
Så gör du sockerlag:
Lös upp 1 dl socker i 2 dl kokande vatten. Rör till sockret har löst sig helt. Låt svalna.
Foto: Unsplash/TT
Inspirerat av: Barnotes