Friska drinkar från Mister French
När restaurangen Mister French i Stockholm uppdaterade sin drinkmeny valde de att i flera cocktails använda kryddor och smaker som traditionellt främst används inom matlagning.
Indiska kryddor, asiatiska smaker och franska råvaror ger drinkarna en härlig fusion mellan länder och smakkombinationer.
– Många av drinkarna kommer vara direkt anpassade efter rätterna i menyn där smaken från mat och dryck framhäver varandra, berättar barchef Oscar Högberg.
Drinkarna serveras på Mister French som ligger i Tullhus 2 på Skeppsbrokajen i Gamla Stan. Du kan även blanda dem hemma om du vill. Här är 4 riktigt goda recept!
1. Pondicherry
Pondicherry är en union i södra Indien. Drinken är sötsyrlig med oväntade smaker som curry och mango chutney.
Du behöver:
50 ml Beefeater gin
2 st stänk curryinfuserad Chartreuse*
30 ml mango chutney syrup*
15 ml limejuice
blommor till garnityr
Gör så här: Blanda ingredienserna i en shaker med is. Skaka tills kall och sila upp i ett cocktailglas. Garnera med en blomma.
2. Mediterranean Punsch
En klassisk punsch innehåller fem ingredienser. Namnet punsch kommer från det indiska ordet panji som betyder just fem.
Du behöver:
100 ml vitt vin
40 ml svensk punsch
40 ml calvados
100 ml blodapelsinjuice
40 ml citronjuice
40 ml saffranslag*
200 ml soda
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kanna. Rör om med is tills drinken är kall. Servera i valfria glas.
3. Pommes et Bouchons
Svensk sprit och söt äppellikör möter fransk champagne i denna friska cocktail som passar perfekt som fördrink.
Du behöver:
20 ml akvavit
20 ml äppellikör
20 ml citronjuice
20 ml grenadine*
champagne att toppa med
torkade äpplen till garnityr
Gör så här: Blanda akvavit, äppellikör, citronjuice och grenadine i en shaker med is. Skaka tills kall och sila upp i flute. Toppa sedan upp med champagne och garnera med en torkad äppelskiva
4. 180 SHU
SHU kommer från Nihonshu, vilket är det japanska ordet för sake. Ordet sake används om all alkoholhaltig dryck. 180 är ett mått ris.
Du behöver:
200 ml sparkling saké
100 ml ananas syrup
60 ml yuzu
18 st basilikablad
tekanna och tekoppar att servera med
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en tekanna och rör om med is tills kannan blivit kall. Servera i små tekoppar.
*Mango Chutney Syrup
2,5 kg fryst mango,
2 l äppelcidervinäger,
ca 1 dl finhackad ingefära,
3 st röd chili,
3 st lime hackas upp i små bitar
1/5 kg russin
2 msk nejlika
2 msk senapsfrön
5 kg socker
4 l vatten.
Gör så här: Koka allt förutom vatten och hälften av sockret tills blandningen blivit mosig (ca 2-3 timmar). Tillsätt vatten och resten av sockret, koka upp igen. Sila fint och låt kylas.
*Curryinfuserad Gul Chartreuse
1 flaska Gul Chartreusen
1 msk gul curry
Gör så här: Blanda i curryn i Chartreusen. Rör om och sila av på en gång.
*Saffranslag
1,2 kg socker
0,8 liter vatten
2 gr saffran
Gör så här: Koka upp och buteljera.
*Grenadine
1 liter färskpressad granatäpplejuice,
5 cl apelsinblomvatten,
10 amer picon
1.5 kg socker
apelsinskal från 2 apelsiner.
Gör så här: Koka upp, sila och buteljera.