Hemmagjord nutella och dulche de leche
Krämig nutella
ca 3 dl
Tid: 35 minuter
Du behöver:
200 g hasselnötskärnor
125 g mörk choklad
salt
ev honung
Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Rosta hasselnötterna i 10–15 minuter. Rör om då och då. Låt svalna något. Lägg nötterna i en ren handduk och gnugga hårt så att skalen lossnar.
Smält chokladen över ett vattenbad. Låt svalna.
Kör nötterna i en matberedare. Fortsätt mixa tills nötterna så småningom börjar släppa ifrån sig olja och blir sedan en kräm. Det kan ta mellan 5–10 minuter. Du får skrapa ner nötmassan från kanten av matberedare då och då. Häll ner chokladen i nötkrämen och fortsätt köra tills allt blandas samman till en någorlunda slät kräm. Smaka av med salt. Om mer sötma önskas, tillsätt honung efter smak.
Häll i en väl rengjord burk och förslut. Låt krämen stå en stund för att stelna något.
Förvara nutellan i kylskåpet men tänk på att ta ut den en liten stund innan den ska ätas för att den ska bli mjuk och bredbar.
Drömgod dulce de leche
ca 3 dl
Tid: 4 timmar
Du behöver:
1 burk söt kondenserad mjölk à 400 g
Gör så här:
Lägg burken med kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull. Täck med vatten. Koka burken i 4 timmar. Det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten.
Ta upp burken ur vattnet och spola den i kallt vatten tills den är helt kall.
Av: Systrarna Eisenman
Foto: Jonny Lindh