3 drömgoda desserter med Noblesse
1. Noblessetårta med mjölkchokladmousse, hallongrädde & bär
Tårtbottnar:
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 krm vaniljpulver
4 ägg
2 dl strösocker
rivet skal från 1 ⁄ 2 citron
Mjölkchokladmousse:
200 g Marabou mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
Hallon- & vaniljgrädde:
1 1 ⁄ 2 dl vispgrädde
2 dl frysta hallon
1 tsk vaniljsocker
Topping:
4–5 dl vispgrädde
1 paket Noblesse
färska hallon
blåbär
citronmeliss
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa två springformar på ca 20 cm.
Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke. Rör med en gaffel så att bakpulvret verkligen blandar sig jämnt med mjölet.
Vispa ägg och socker tills det blir vitt och fluffigt, vänd sedan försiktigt ner i mjölblandningen med slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet.
Häll upp smeten jämnt i formarna och ställ in i ugnen. Testa med provsticka efter ca 25–30 min, kommer den upp kladdfri är botten klar. Låt svalna helt och stjälp sedan upp bottnarna och dela dem med en tårtbottenskärare eller lång filékniv. Denna tårta behöver bara 3 bottnar så frys in den sista.
Mjölkchokladmousse: Hetta upp grädden i en kastrull, dra bort från plattan och bryt i mjölkchokladen. Rör tills all choklad smält. Häll över i en bunke och ställ svalt minst 6 tim med plast över. Innan montering av tårtan, vispa upp chokladsmeten till en fluffig och stabil mousse.
Hallon- & vaniljgrädde. Vispa upp grädde och vaniljsocker. Krossa de frysta hallonen med en gaffel i en skål. Vänd ner i grädden.
Montera tårtan: Lägg upp en botten på ett tårtfat. Klicka på mjölkchokladmoussen och bred till ett tjockt och jämnt lager. Lägg på nästa botten. Klicka på hallongrädden och bred ut. Lägg över sista botten och jämna till tårtan med händerna så att den är rak och fin innan den ska dekoreras.
Ställ in tårtan i kylen någon timme innan den ska slutdekoreras, då blir den riktigt stabil att arbeta med.
Vispa upp grädden, men inte för hårt, och klä sedan in hela tårtan med grädden.
Toppa med färska hallon och blåbär samt citronmeliss. Avsluta med att dekorera hela tårtan med underbar Noblessechoklad, både runt om och ovanpå.
2. Noblessebakelser med vispad hallonpannacotta
Du behöver:
130 g frysta hallon, upptinade
5 dl vispgrädde
2 gelatinblad
1 ⁄ 2 dl socker
1 ⁄ 2 krm vaniljpulver (eller 1 ⁄ 2 vaniljstång)
20–24 st Noblesseplattor (1 paket 150g)
Dekoration:
hallon
citronmeliss
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med iskallt vatten i ca 5 min. Mät upp grädde, socker och vaniljpulver i en kastrull. Lägg de tinade hallonen i en sil och pressa ut all saft med en sked ner i kastrullen. Låt koka upp hastigt och dra bort från plattan.
Pressa ur allt vatten från gelatinbladen och lägg ner i den varma blandningen. Rör väl tills allt smält samman. Ställ svalt minst 12 tim tills hallonpannacottan stelnat.
Ta fram hallonpannacottan från kylen, vispa den fluffig med en elvisp. Spritsa på hallonpannacotta mellan varje Noblesseplatta och dekorera med hallon och citronmeliss. Ställ svalt fram till servering eller servera direkt. Går att förbereda timmar innan om önskas.
3. Noblesseglass med nötkross
Tips! Om du har några Noblesse över efter att du garnerat tårta och byggt bakelser – prova att göra dessa supergoda Noblesseglassar!
Du behöver:
Noblesseplattor
vaniljglass
nötkross
Gör så här:
Lägg vaniljglass mellan Noblesseplattorna och rulla dem sedan i nötkross eller ditt favoritströssel. Låt ligga i frysen fram till servering.