Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Chokladfyllda saffranspäron

18 nov, 2012
AvRedaktionen
Vackert gyllengula päron, doftande av saffran och med ett inre fyllt av vit chokladmousse är det här en dessert med hög imponeringsfaktor – trots att den inte är så krånglig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladfyllda saffranspäron.
Chokladfyllda saffranspäron.

Tips! Den slutliga karamelliseringen med en minigasbrännare (finns i köks- och teknikbutiker) ger de mjuka päronen en läckert krispig yta. I brist på en sådan kan man använda ugnens grillfunktion, men resultatet blir inte lika bra.

4 personer

Tid: 1 timme + tid att kallna

Du behöver:

2 1/4 dl strösocker

1 pkt saffran

4 päron

50 g vit choklad

4 msk vispgrädde

4 msk florsocker

Gör så här:

Häll socker och 5 dl vatten i en kastrull. Låt sjuda på svag värme tills sockret löst sig. Häll i saffran och låt stå i minst 10 minuter (detta kan även göras dagen före). Skala päronen, obs! lämna skaftet kvar, lägg dem i saffrans- och sockerlösningen och låt sjuda på låg- till medelvärme tills de är mjuka, (5–30 minuter beroende på sort och mognad). Vänd dem då och då. Låt päronen svalna helt i lösningen. Vispa grädden fluffig (enklast med stavmixer) och smält chokladen. Blanda choklad och grädde och ställ i kylskåpet för att stelna. Ta päronen ur kastrullen och låt sockerlösningen koka i 4–6 minuter tills konsistensen blir mer sirapslik. Gröp ur päronets kärnhus underifrån med hjälp av en smal kniv. Man kan också använda en äppelurkärnare. Fyll päronen med chokladgrädden och ställ dem på ett serveringsfat. (Detta kan göras upp till två dagar i förväg om päronen förvaras svalt).

Pudra florsocker över päronen inför serveringen och karamellisera med minigasbrännare eller ugnsgrill tills de har fått lite färg. Häll saffranssirap runt om.

Annons