Dryckesexperten: God fläskfilé och tre dryckestips
Champagne, lätt rött eller en äppelmust? Alla tre passar faktiskt utmärkt till den här fläskfilén. Tro det eller ej – prova själv!
Parmalindad fläskfilé med potatiskaka
4 personer
Du behöver:
1 1/2 kg bakpotatis, skalad och tunt skuren
75 g smör
1/2 dl hönsbuljong
2 msk finhackad timjan
Salt och färskmalen svartpeppar
Parmalindad fläskfilé:
6 skivor parmaskinka
1 fläskfilé, ca 600 g
1 msk senap med honung
Salt och färskmalen svartpeppar
Vinterwaldorfsallad:
50 g grönkål, riven
2 stjälkar selleri, i skivor
1 päron, klyftat
1 äpple, klyftat
200 g röda vindruvor, halverade
50 g hasselnötter
50 g valnötter, halverade
1/4 dl grekisk yoghurt
3/4 dl crème fraiche
1 tsk florsocker
1/2 citron, saft och finrivet skal
Salt och färskmalen svartpeppar
Gör så här:
- Smält smöret, lägg i buljong och kryddor. Låt stå kvar på värmen.
- Lägg bakplåtspapper i en form, 23X23 cm, pensla med smöret och lägg på ett lager tunt skivade potatisskivor så de överlappar varandra.
- Pensla på smör, krydda lätt. Lägg på ytterligare ett lager potatis.
- Fortsätt så tills potatisen är slut, cirka tio lager.
- Täck formen med folie och grädda på 200° i 40 minuter.
- Ta av folien och grädda i 20 minuter till.
- Testa med sticka att potatisen är mjuk.
- Putsa filén, pensla med senap, salta och peppra och vira in i parmaskinka.
- Stek i 200° i ugnen till innertemperatur på 65°.
- Blanda yoghurt, creme fraiche, florsocker och citronsaft.
- Krydda med salt och peppar.
- Vänd ner med ingredienserna till salladen.
- Skär potatisen i bitar, fläskfilén i skivor och servera med salladen.
3 dryckestips:
1. Charles Heidsieck Brut Réserve
Frankrike, Champagne (77522), 495 kr.
Rött till kött och vitt till fisk? Släng dig i väggen! Champagne är utomordentligt matvin som med sin höga syra och koncentrerade smak fungerar till väldigt mycket. Testa denna fläskfilé till Charles Heidsiecks fantastiska brödiga smak.
2. Calera Pinot Noir
2016, USA, Kalifornien (87282), 275 kr.
Fläskfilé är ett ljust och lätt kött vilket gör det viktigt att inte välja ett för kraftigt vin till den här rätten för att hitta en balans. Calera är gjort i fransk stil på den eleganta bäriga druvan Pinot Noir och har en lätt strävhet med fin hög syra.
3. Karlskrona Musteri Karaktären
1905, Sverige, 35 kr, alkoholfri.
Är du en av dem som tycker om äppelmos till din fläskmåltid? Ta bort äpplemoset och ersätt det med ett glas äppelmust istället. Toppenkombination!
Av: Maya Samuelsson/Vinkällan Dryckesutbildningar
Instagram: @maya_samuelsson
LÄS MER:
Rätt temperatur på drycken – så gör du