Dubbelbakad getostsufflé
6 personer
Tid: 1 timme
Du behöver:
2 1/2 dl mjölk
1 gul lök (finhackad)
1 lagerblad
3 svarta pepparkorn
50 g smör (plus extra för formarna)
5 msk mjöl
1 rejäl näve slätbladig persilja (finhackad)
1 äggula
200 g getost, utan skal (smulad)
6 äggvitor
25 g parmesan (riven)
salt och peppar
Sås:
3 dl grädde
svartpeppar
50 g getost utan skal
100 g Gruyère-ost (riven)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Värm mjölken med lök, lagerblad och pepparkorn. Smält smör i en kastrull och rör ner mjöl. Rör om tills det blir så klumpfritt som möjligt och häll sedan över mjölken och vispa slätt.
Lyft ut lagerbladet och pepparkornen. Koka tills det tjocknar, låt svalna. Tillsätt persilja, äggula och getost (ex Pouligny-Saint Pierre). Smaka av ordentligt med salt och peppar. Vispa äggvitan tillsammans med en nypa salt tills de formar vita toppar.
Smörj 6 små, höga formar (som rymmer cirka 2 dl var) och täck sidorna med riven parmesan. Rör ner en klick äggvita i smeten och rör ut den, vänd sedan ner resen av äggvitan. Skeda upp blandningen i formarna och torka noga bort allt eventuellt spill. Baka i ugnen i cirka 12–15 minuter och låt svalna. Lossa dem sedan från formen och förvara kallt tills du vill servera dem.
Hetta upp grädden till såsen, lägg i en ordentlig nypa färskmalen peppar och rör ner getosten tills den smält. Lägg varje sufflé i en ugnsfast liten form, häll över sås så att det täcker och strö över den rivna Gruyère-osten. Grädda i ugnen på 200° i cirka 15 minuter tills sufflén har puffat upp igen och osten bubblar, har smält och fått lite färg.