Mini-dumpling med rotselleri och hasselnötter
Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson, har tillsammans med Briska tagit fram recept på goda snittar som passar perfekt till deras nya alkoholfria cider. Här hittar du fler recept >>
Receptet ger dig 10 små munsbitar som med fördel serveras som en liten dumpling, ett härligt snacks perfekt att servera innan middagen.
Du behöver:
Rotselleri 1 st
Ättika 0,5 dl
Socker 1 dl
Vatten 1,5 dl
Lagerblad 1 st
Enbär, krossade 10 st
Smör 100 g
Hasselnöt 0,5 dl
Mjölk ca 5 dl
Rapsolja
Salt
Gör så här:
1. Skala rotsellerin och skiva tjugo tunna skivor, för bästa resultat använd en mandolin. Snygga till rotsellerin genom att skära ut fina cirklar av den skivade rotsellerin. Spara den rotselleri som blir över.
2. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och enbär. Lägg i de tunna cirklarna av skivad rotselleri när ättiksblandningen kokat upp. Låt sedan sjuda i fem minuter. Stäng av plattan och låt rotsellerin svalna i lagen.
3. Skär ner resterande rotselleri i mindre bitar och koka mjuk i mjölken. När rotsellerin är mjuk, sila då bort mjölken och mixa rotsellerin med smöret till det blir en slät kräm. Smaka av med salt.
4. Rosta hasselnötterna i ugn på 150°c med lite salt och olja tills de får en gyllene färg. Skaka om plåten då och då för en jämn rostning.
5. Sila bort lagen från rotsellerin (steg 2) och torka av skivorna lätt. Till servering: lägg en skiva av den inlagda rotsellerin på en tallrik, klicka på lite av rotsellerikrämen och vik ihop till en dumpling. Riv över hasselnöt med ett zestjärn och servera.