Dumplings med shiitakefyllning och goda dippsåser
Tips! Du kan förbereda en tallrik med dumplings väl täckt med plast i kylskåpet och sedan ångkoka dem när gästerna ser på med ett glas vin i handen.
4 personer (16 dumplings)
Tid: 50 minuter
Dumplings:
16 ark wontondeg (i asiatiska butiker)
kinakålsblad (till botten av ångkokaren)
Fyllning:
1 knippe salladslök (finhackad)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
200 g vitkål (finhackad)
3–4 shiitakesvampar (finhackade,
torkade går bra, bara lägg dem i blöt
en stund innan)
1 msk sesamolja (till stekning)
2 msk risvinäger
1 röd chili (urkärnad och finhackad)
1 ägg
salt
Gör så här:
Fräs salladslök, vitlök, vitkål och svamp i en het panna i sesamolja. Tillsätt risvinäger, chili och rör till sist i ägget. Smaka av med salt.
Kavla eller dra lite lätt ut ett wontonark i taget och lägg en matsked av fyllningen i mitten. Stryk lite vatten på kanten och vik ihop knytet som en påse. Det tar några knyten innan man får in snitsen.
Koka upp vatten i en kastrull och låt vattnet sjuda, placera en ångkokare av bambu ovanpå kastrullen och täck botten av ångkokaren med blad av kinakål. Lägg några dumplings på bladen och sätt på locket. Låt ångkoka i cirka 10 minuter.
Dumplings är godast rykande varma, så servera dem genast, doppa i såsen och njut!
Två goda dippsåser
… med ingefära
1 1/2 dl ljus soja
1 msk kinesisk chilisås (guilin style är väldigt god)
1 msk riven ingefära
1 msk sesamfrön
… med jordnötter
1 dl jordnötsolja
1/2 dl salta jordnötter (hackade)
1 msk sambal oelek
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till dressingen och portionera upp dippen i mindre skålar.
Av: Frida Anthin-Broberg
Foto: Lina Östling