Klimatsmart brownie med bönor
Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – Världsnaturfondens kampanj som uppmuntrar hushåll och företag över hela världen att släcka sina lampor under en timme för att uppmärksamma klimatfrågan.
Varje år i samband med Earth Hour tas en klimatsmart bakelse fram i samband med en känd kock. I år har turen kommit till Jennie Walldén, som efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2013 bland annat gett ut tre stycken kokböcker och öppnat egna restaurangen Namu i Malmö.
Hur tänkte du när du tog fram årets Earth Hour-bakelse?
– Min tanke var att skapa njutning, hälsa och miljö i en och samma kaka. Jag ville göra en kaka som alla tycker om – den måste vara himmelskt god. Dessutom ska den var enkel att göra så att många faktiskt kan och vill laga den. Utöver det ska den vara hälsosam och samtidigt klimatsmart. Eftersom vi behöver äta mer gröna proteiner ville jag göra något spännande gjort på bönor. Jag provade mig fram och experimenterade – tills jag hittade den perfekta brownien.
Varför använde du bönor istället för mjöl?
– Resultatet är att brownien faktiskt är saftigare och mer smakrik med bönorna. Bönor har dessutom en massa hälsoeffekter – de minskar risken hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och tjocktarmscancer, dessutom innehåller de fibrer och vitaminer. Kokosen som är både i och på kakan höjer smaken och gifter sig fint med chokladen. Jag brukar ofta ersätta smör med det klimatsmartare kokosfettet som ju också är himmelskt gott.
Släcker du på Earth Hour?
– Ja såklart. Speciellt i dessa digitala tider – det är ett tillfälle att sitta med familjen och prata och ha en fin stund tillsammans. Det är mysigt att tända en massa ljus och spela spel och prata. Mina barn är 8 och 10 och vi pratar en hel del om klimatförändringarna hemma. Det borde alla göra.
Coconut Black Bean Brownie
Du behöver:
250 gr avrunna ekologiska svarta bönor
3 ekologiska ägg
75 gr ekologisk kokosolja
2 msk kallt starkt ekologiskt kaffe
1 tsk bakpulver
1,5 dl ekologiskt strösocker
1 dl ekologisk kakao
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
100 gr ekologisk mörk choklad (55% kakao)
1,5 dl rostade ekologiska kokosflagor
Gör så här:
1. Kör allt förutom chokladen och kokosflagorna i en mixer till en helt slät smet. Smörj eller spraya en 20×20 cm form med neutral rapsolja, klipp gärna ut en bit bakplåtspapper som täcker botten och lägg däri.
2. Häll smeten i formen och jämna ut. Grädda i 150° varmluft i 23-25 minuter (beroende på kraften i din ugn). Kakan ska fortfarande vara något lös när du tar ut den, den sätter sig när den svalnar.
3. Finhacka chokladen och strö den och kokosflagorna över kakan när den är nygräddad och varm.
4. Låt svalna helt (gärna i kylen) och skär upp sedan upp i bitar. Servera som den är eller lyxa till det med säsongens bär eller frukt samt en klick vispad grädde.