Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Edin Dzemats karibiska kräftskiva

07 aug, 2018
Edin Dzemats karibiska kräftskiva. Foto: Toki Drobnjacovic
Har du tröttnat på klassiska kräftor och tillbehör? Kändiskocken Edin Dzemat har tagit fram tre goda och spännande recept med karibisk touch.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Inför årets kräftsäsong har kocken Edin Dzemat, känd från bland annat Noma i Köpenhamn, svenska kocklandslaget och Kockarnas kamp, tagit fram ett helt nytt kräftkoncept i samarbete med Tullamore D.E.W.

Med kräftor och tillbehör influerade av Västindien och med nubben utbytt mot nya Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish får du en spännande twist på din kräftskiva i sommar.

– Kräftor kan ätas på en mängd olika sätt och jag ville utmana den svenska traditionen. Tullamore får också en avgörande roll i tillagningen just för att den utmanar; en whiskey med koppling till den karibiska romen – det passar både mitt syfte, smaken och kräftskivans tema perfekt, säger Edin Dzemat i ett pressmeddelande.

Recepten hittar du nedan!

Edin Dzemats karibiska kräftskiva.
Edin Dzemats karibiska kräftskiva.

Karibiska kräftor

2 ½ liter vatten

1 dl salt

3 sockerbitar

20 g spansk körvel

50 g citrongräs

2 dl Tullamore D.E.W.

Annons

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor gryta.

Koka upp vatten, whiskey, salt, sockerbitar, citrongräs och spansk körvel i en annan gryta.

Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten.

Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kg åt gången i det kokande vattnet.

Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen.

Koka 8–10 minuter från det att lagen kokat upp.

Låt kräftorna kallna i lagen.

Karibisk sallad.
Karibisk sallad.

Karibisk sallad

300 g lila spetskål

100 g skivad och skalad ananas

2 röda paprikor

2 cl citronsaft av lime

50 g strimlad vårlök

färsk koriander

Gör så här:

Strimla alla grönsaker fint.

Skär ner ananasen i tunna skivor.

Annons

Toppa med koriander och avsluta med limejuice. Smaka av med salt och peppar.

Chilimajonnäs

3 äggulor

3 teskedar senap

3 teskedar vitvinsvinäger

8–10 dl matolja

1 tsk chilipulver alt. färsk chili efter smak

salt

Gör så här:

Vispa ihop äggulorna med senap och vitvinsvinäger.

Vispa försiktigt ner oljan, först långsamt i en tunn stråle och öka sedan takten när det binder.

Majonnäsen är klar när den är krämig i konsistensen.

Tillsätt chilipulver alternativt färsk chili efter smak och styrka på chilin.

Avsluta med att smaka av med salt.

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish.
Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish.

Nubbe

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish

Trippeldestillerad malt- och grainwhiskey, lagrad på noga utvalda fat som tidigare använts för att lagra karibisk rom. Resultatet är en gyllengul whiskey med karamellsöta och tropiska inslag.

  • DOFT: Stor generöst fruktig doft av vanilj och ek, med inslag av citrus, mogna bananer och kryddor.
  • SMAK: XO är en mycket smakrik whiskey, ändå mjuk med toner av karameller, banan och pomerans.
  • EFTERSMAK: Lång och fruktig med kvardröjande smak av farinsocker, nötter och vanilj.

Koppling till Karibien

Att Tullamore har valt att använda fat som tidigare lagrat rom är ingen tillfällighet, den karibiska romen har nämligen en koppling till Irland. Under 1600 och 1700-talet emigrerade över 50 000 irländare till Västindien, där deras whiskeykunskaper användes för att framställa karibisk rom.

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish (nr 82239-01) kostar 369 kr och har en alkoholhalt på 43 %.

Edin Dzemats karibiska kräftskiva.
Edin Dzemats karibiska kräftskiva.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons