Edin Dzemats karibiska kräftskiva
Inför årets kräftsäsong har kocken Edin Dzemat, känd från bland annat Noma i Köpenhamn, svenska kocklandslaget och Kockarnas kamp, tagit fram ett helt nytt kräftkoncept i samarbete med Tullamore D.E.W.
Med kräftor och tillbehör influerade av Västindien och med nubben utbytt mot nya Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish får du en spännande twist på din kräftskiva i sommar.
– Kräftor kan ätas på en mängd olika sätt och jag ville utmana den svenska traditionen. Tullamore får också en avgörande roll i tillagningen just för att den utmanar; en whiskey med koppling till den karibiska romen – det passar både mitt syfte, smaken och kräftskivans tema perfekt, säger Edin Dzemat i ett pressmeddelande.
Recepten hittar du nedan!
Karibiska kräftor
2 ½ liter vatten
1 dl salt
3 sockerbitar
20 g spansk körvel
50 g citrongräs
2 dl Tullamore D.E.W.
Gör så här:
Koka upp vatten i en stor gryta.
Koka upp vatten, whiskey, salt, sockerbitar, citrongräs och spansk körvel i en annan gryta.
Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten.
Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kg åt gången i det kokande vattnet.
Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen.
Koka 8–10 minuter från det att lagen kokat upp.
Låt kräftorna kallna i lagen.
Karibisk sallad
300 g lila spetskål
100 g skivad och skalad ananas
2 röda paprikor
2 cl citronsaft av lime
50 g strimlad vårlök
färsk koriander
Gör så här:
Strimla alla grönsaker fint.
Skär ner ananasen i tunna skivor.
Toppa med koriander och avsluta med limejuice. Smaka av med salt och peppar.
Chilimajonnäs
3 äggulor
3 teskedar senap
3 teskedar vitvinsvinäger
8–10 dl matolja
1 tsk chilipulver alt. färsk chili efter smak
salt
Gör så här:
Vispa ihop äggulorna med senap och vitvinsvinäger.
Vispa försiktigt ner oljan, först långsamt i en tunn stråle och öka sedan takten när det binder.
Majonnäsen är klar när den är krämig i konsistensen.
Tillsätt chilipulver alternativt färsk chili efter smak och styrka på chilin.
Avsluta med att smaka av med salt.
Nubbe
Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish
Trippeldestillerad malt- och grainwhiskey, lagrad på noga utvalda fat som tidigare använts för att lagra karibisk rom. Resultatet är en gyllengul whiskey med karamellsöta och tropiska inslag.
- DOFT: Stor generöst fruktig doft av vanilj och ek, med inslag av citrus, mogna bananer och kryddor.
- SMAK: XO är en mycket smakrik whiskey, ändå mjuk med toner av karameller, banan och pomerans.
- EFTERSMAK: Lång och fruktig med kvardröjande smak av farinsocker, nötter och vanilj.
Koppling till Karibien
Att Tullamore har valt att använda fat som tidigare lagrat rom är ingen tillfällighet, den karibiska romen har nämligen en koppling till Irland. Under 1600 och 1700-talet emigrerade över 50 000 irländare till Västindien, där deras whiskeykunskaper användes för att framställa karibisk rom.
Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish (nr 82239-01) kostar 369 kr och har en alkoholhalt på 43 %.