4 festliga, roliga och goda saker att göra med rosévin
Finns det någon somrigare dricka än rosévin? Maxa känslan genom att ta in rosévinet även i efterrätten. Här bjuder vi på fyra enkla recept.
Rosémarinerade jordgubbar
4 portioner
Du behöver:
0,75 dl socker
1,5 dl rosévin
1 liter jordgubbar
Ev. vaniljstång eller färsk basilika
Gör så här:
Häll socker och 1 dl rosévin i en kastrull. Koka upp och låt reduceras en stund. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt ytterligare 0,5 dl rosévin. För extra smakupplevelse kan du koka med en vaniljstång eller vända ner några basilikablad i marinaden efter att den svalnat lite.
Skiva jordgubbarna och blanda med marinaden. Låt ligga i minst 30 minuter. Servera med vaniljglass.
Rosésorbet
4 portioner
Du behöver:
3 dl frysta bär
2 dl rosévin
1-1,5 dl socker (mer om du använder hallon, mindre om du använder jordgubbar)
Gör så här:
Koka upp rosévin och socker på svag värme. Rör om så att sockret löser sig. Dra av från plattan och låt svalna till rumstemperatur.
Mixa ihop frysta hallon eller jordgubbar med lite mer än hälften av roséblandningen till en slät massa. Smaka av. Vill du ha en sötare smak tillsätter du mer av rosé- och sockerblandningen.
Häll över i en form och frys tills den blivit fast i konsistensen.
Lägg upp i skålar och dekorera gärna med med färska bär och ätbara blommor.
Roségodisar
Rosa gummibjörnar eller gelehjärtan på bara tre ingredienser!
Du behöver:
3 msk gelatinpulver
4 msk vatten
2,25 dl rosévin
Formar av silikon för små gummibjörnar eller hjärtan till exempel.
Gör så här:
1. Häll gelatinpulvret i vatten och låt det vara i fem minuter.
2. Häll vinet i en liten kastrull och låt sjuda.
3. Tillsätt gelatin och vispa tills det är upplöst.
4. Häll blandningen i en kanna eller liknande och låt svalna i rumstemperatur.
5. Häll därefter försiktigt ner blandningen i formen.
6. Lägg hela formen i kylen och låt stå i cirka 30 minuter
7. Ta ut björnarna genom att vända på formen och trycka ut dem.
8. Servera direkt i en drink eller dessert, eller ät dem som de är.
Du kan förvara godiset i kylen i en burk med lock i upp till fem dagar.
Roséfloat
Okej, den här inkluderar förvisso ett glas, men det är samtidigt en otroligt snabb, enkel och supersomrig dessert.
4 portioner
Du behöver:
1 flaska mousserande rosévin
1 burk sorbet
Gör så här:
Välj en god sorbet du gillat, gärna hallon eller jordgubb. Lägg en kula i ett champagneglas och toppa upp med bubblande rosévin. Voilà – en snabb, enkel, kall, krämig, frisk, lagom söt och läskande dessert!
Foto: TT/Unsplash