Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Bjud på elegant festmeny – 5 recept

04 okt, 2021
AvRedaktionen ELLE
Bjud på elegant festmeny – 5 lyxiga recept
En ordentlig festmeny bör vara både elegant och lyxig. Här är fem recept på finstämda nordiska smaker där fisk och skaldjur står i centrum.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Slå dina gäster med häpnad med denna lyxiga, eleganta meny. Första rätten är något lika enkelt som gott – ostron toppade med aromatiskpersiljeolja. Skäm bort dina gäster med färdigskalad hummer som serveras med rödbetor och örter. Ta vara på säsongens godsaker, så som pumpa som vi äter både inlagd och bakad med ordentligt med Västerbottenost och kvällens stjärna är inget mindre än piggvar med blomkål, stekt svamp och krispiga hasselnötter. Till efterrätt blir det en riktig drömdessert med vit chokladmousse, hallonsorbet och färska hallon.

Annons

En finstämd meny med rena smaker, perfekt till nyårsfirandet helt enkelt.

Ostron med aromatiskpersiljeolja

Grön, god skjuts till salta ostron.

Börja middagen med ostron med aromatiskpersiljeolja

4 portioner

Du behöver:

1 knippe bredbladig persilja
2 dl solrosolja
8 ostron
1 näve glasört
1 näve korianderskott eller smörgåskrasse
1 näve ätbara blommor

Gör så här:

  1. Skölj persiljan och hacka den grovt. Mixa persilja och olja tillen mörkgrön olja. Sila den genom en silduk.
  2. Öppna ostronen och servera dem på en bädd av krossad is toppade med persiljeolja, glasört, korianderskott och blommor.

Hummer med rödbetor och örter

Testa mjäll hummer och söta betor, en hit!

Imponera med hummer med rödbetor och örter

4 portioner

Annons

Du behöver:

2 färdigkokta humrar
400 g rödbetor
4 dl rödbetsjuice
1 msk honung
Flingsalt
Olivolja

Till servering:

1 näve amarantblad eller lila basilika
Ätbara blommor

Gör så här:

  1. Knäck hummern och plocka ut köttet. Koka rödbetorna mjukai en kastrull i cirka 35 minuter och gnid av skalet. Glasera rödbetorna i rödbetsjuice och honung, och krydda med salt. Ge hummerbitarna en liten stekyta med lite olivolja i en stekpanna, krydda med salt.
  2. Servera den stekta hummern med glaserade rödbetor och strö över amarantblad och ätbara blommor.

Inlagd samt bakad pumpa med Västerbottensost och örter

Att servera samma ingrediens tillredd på två olika sätt ger en rätt ett lyft.

Så gör du inlagd samt bakad pumpa med västerbottenost och örter

4 portioner

Du behöver:

2 dl rörsocker
2 dl äppelcidervinäger
1 spaghettipumpa
1 hokkaidopumpa
Flingsalt
1 citron
Olivolja
2 nävar ätbara blommor
50 g Västerbottensost

Annons

Gör så här:

  1. Koka upp lika delar socker och äppelcidervinäger i en kastrull tills sockret smält. Kyl sedan lagen. Skär hokkaidopumpan i tunna skivor, gärna på en mandolin och lägg dem i lagen. Lägg i kyl minst 30 minuter.
  2. Dela spaghettipumpan på längden och lägg den på en plåt med bakplåtspapper med snittytan nedåt. Baka i 25–30 minuterpå 190° tills pumpahalvorna är mjuka.
  3. Finfördela köttet av spaghettipumpan med en gaffel för att få långa delar pumpakött, krydda med salt, citronsaft, citronskal och olivolja. Lägg ut spagettipumpan på en tallrik och toppa med den inlagda pumpan. Strö över blommor och örter och riv över osten.

Piggvar med blomkål, stekt svamp och hasselnötter

Knaprig blomkål, fin piggvar och brynt smör-sås, finns det något godare?

Servera piggvar med blomkål, stekt svamp och hasselnötter

4 portioner

Du behöver:

4 ASC-märkta piggvarfiléer på 150 g/st
Flingsalt
1 blomkålshuvud
30 g hasselnötter
8 karljohanssvampar
8 blad av palmkål
Olivolja, till stekning
1 knippe salladssenap

Brynt smör-sås:

100 g smör
1 ½ dl grädde
1 ½ dl crème fraiche
½ citron, saften
1 krm cayennepeppar
Salt

Gör så här:

  1. Strö lite salt över piggvarfiléerna.
  2. Bryn smöret i en kastrull tills det är skummigt och doftar nötigt. Häll i grädde och crème fraiche och värm tills det precis ska börja koka – akta så såsen inte spricker, vilket den gör om den blir för varm. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med citronsaft, cayennepeppar och salt.
  3. Ansa blomkålen och skär den i tunna skivor, helst på en mandolin. Lägg blomkålsskivorna i isvatten så att de håller sig krispiga.
  4. Rosta hasselnötterna i en varm, torr panna, hacka dem grovt. Stek piggvarfiléerna gyllene i en stekpanna tills köttet är vitt och fast. Rensa svampen och skär i grova bitar. Skölj och riv palmkålen. Stek svamp och kål i lite olja i en stekpanna och krydda med salt.
  5. Servera fisken på tallrikar med svamp och kål. Toppa med salladssenap, blomkålsskivor, sås och rostade hasselnötter.

Vit chokladmousse med hallonsorbet och färska hallon

Vit choklad och hallon – världens godaste kombination.

Annons
Bjud på lyxig vit chokladmousse med hallonsorbet och färska hallon

4 portioner

Du behöver:

Hallonsorbet:

1 vaniljstång
700 g färska hallon
1 liter vatten
400 g rörsocker
8 hela svartpepparkorn
2 citroner

Vit chokladmousse:

5 dl vispgrädde
1 apelsin
200 g vit choklad

Till servering:

1 tsk hallonpulver

Gör så här:

  1. Hallonsorbet: Snitta och skrapa ur frön från vaniljstången. Koka 500 g hallon i en kastrull med vatten, socker, vaniljfrön, vaniljstången och hela svartpepparkorn i 3–4 minuter. Riv citronskal och pressa ur citronsaften. Ta bärblandningen från värmen och krydda med fint rivet citronskal och citronsaft. Låt dra i 20 minuter, fiska sedan ur pepparkorn och vaniljstång. Blanda lagen och sila genom en grovmaskig sil så att lite av hallonen följer med. Ställ i kylen tills den är helt kall. Kör i en ismaskin eller frys in i frysen och ta ut och rör om då och då tills du har en fin sorbet.
  2. Vit chokladmousse: Värm grädden i en kastrull tillsammans med rivet apelsinskal tills blandningen är 70°. Rör ner hackad vit choklad i den varma grädden. Kyl chokladkrämen helt – gärna över natten. Vispa sedan upp chokladkrämen till en lätt mousse.
  3. Klicka upp vit chokladmousse i skålar, och fördela resten av hallonen och en sked hallon-sorbet på. Strö över frystorkat hallonpulver.

Recept: Morten Schou Foto: Stine Christiansen

Annons