Elegant trerättersmeny med somriga smaker
Jordgubbssallad med getoststoast
Garanterat en blivande sommarfavorit.
4 portioner
1/2 fullkornsbaguette
1 1/2 msk olivolja
175 g getost
1 1/2 msk flytande honung
Salt och nymalen svartpeppar
1–2 kvistar timjan
Jordgubbssallad:
1/2 kruka färsk basilika
75 g rucola
100 g jordgubbar
1/2 blodgrape
2 1/2 msk rapsolja
1 1/2 msk sherryvinäger
1 1/2 msk honung
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Skär brödet i skivor och fördela på bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja. Skär getosten i skivor och fördela på brödet. Ringla över honung, krydda med salt, peppar och timjan.
- Grädda dem i 8 minuter eller tills de fått fin färg.
- Vänd ihop basilikablad med rucola. Ansa och skär jordgubbarna i skivor. Skala och filea grape. Vänd ner i salladen.
- Vispa ihop rapsolja, sherryvinäger, honung och salt och peppar.
- Ringla över salladen och servera med getoststoast.
Pasta med italienska bönbollar i tomatsås
Matiga köttfria bollar i saftig tomatsås.
4 portioner
800 g kidneybönor
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
2 msk kinesisk soja
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 citron, rivet skal
1 tsk örtsalt
Nymalen svartpeppar
1 msk olivolja
Tomatsås:
400 g körsbärstomater
3 msk olivolja
1–2 vitlöksklyftor
Flingsalt, grovmalen svartpeppar
1 msk lönnsirap
1 burk (400 g) hela tomater, av god kvalitet
½ grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
Till servering:
400 g spaghetti
25 g parmesan
1/2 kruka basilika
Gör så här:
- Skölj bönorna, låt rinna av. Mosa med stavmixer tillsammans med de andra ingredienserna. Knåda ihop till en deg och forma bollar.
- Stek dem i olja på medelvärme tills de fått fin färg.
- Värm ugnen till 225°. Dela tomaterna och lägg på ett ugnsfast fat. Ringla över oljan och lägg på skivad vitlök. Strö över några nypor flingsalt, lite grovmalen svartpeppar och lönnsirap.
- Blanda runt och sätt in mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Slå över de varma tomaterna i en kastrull. Var noga med att alla goda smaker på ugnsfatet kommer med. Tillsätt burktomaterna och smula ner buljongen. Mixa allt till en slät tomatsås med en handmixer. Lägg i lagerblad och bönbollarna i såsen och låt allt bli varmt.
- Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.
- Servera med bönbollar i tomatsås, färskriven parmesan och basilika.
Kanelsnurror med färskostsglasyr
Servera till en kopp kaffe!
12 stycken
3 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 dl rörsocker
5 g salt
1 tsk stött kardemumma
650 g (ca 11 dl) vetemjöl
100 g smör
Fyllning:
2 msk malen kanel
2 dl rörsocker
200 g rumsvarmt smör
Färskostsglasyr:
50 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk agavesirap
100 g färskost
Gör så här:
- Värm mjölken till 37°, häll i en skål, rör ut jästen i den. Rör i ägg, rörsocker, kardemumma och salt, tillsätt mjölet lite i taget.
- Knåda grundligt i 10 minuter, gärna i maskin.
- Skär smöret i skivor och knåda in dem i degen tills den är glansig och skinande.
- Låt jäsa i skålen under bakduk i 2 timmar.
- Rör ihop kanel, socker och smör. Kavla ut degen på mjölat bakbord till 40 x 50 cm. Bred ut kanelblandningen. Vik degen i tre lager. Skär degen i strimlor på cirka 1 1/2 cm. Snurra till kringlor.
- Lägg i en bakplåtspappersklädd ugnsform med 1 1/2 cm mellanrum.
- Låt jäsa till dubbel storlek i 1 1/2–3 timmar.
- Grädda på 225° i 15 minuter tills de är genomgräddade.
- Vispa ihop smör med florsocker, vaniljsocker, agavesirap och färskost. Ringla över bullarna och servera.
Av: Emma Martiny
Foto: Winnie Methmann
LÄS MER:
6 lyxiga vårrecept med det lilla extra