Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Elegant trerättersmeny med somriga smaker

25 jun, 2020
AvRedaktionen
Sommarrecept jordgubbar, pasta, kanelbullar.
Dags att njuta av sommarens favoriter: jordgubbar, vegopasta och härliga kanelbullar! Här är våra bästa recept.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Jordgubbssallad med getoststoast

Recept jordgubbssallad med getosttoast.
Jordgubbssallad med getosttoast.

Garanterat en blivande sommarfavorit.

4 portioner

1/2 fullkornsbaguette

1 1/2 msk olivolja

175 g getost

1 1/2 msk flytande honung

Salt och nymalen svartpeppar

1–2 kvistar timjan

Jordgubbssallad:

1/2 kruka färsk basilika

75 g rucola

100 g jordgubbar

1/2 blodgrape

2 1/2 msk rapsolja

1 1/2 msk sherryvinäger

1 1/2 msk honung

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Skär brödet i skivor och fördela på bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja. Skär getosten i skivor och fördela på brödet. Ringla över honung, krydda med salt, peppar och timjan.
  3. Grädda dem i 8 minuter eller tills de fått fin färg.
  4. Vänd ihop basilikablad med rucola. Ansa och skär jordgubbarna i skivor. Skala och filea grape. Vänd ner i salladen.
  5. Vispa ihop rapsolja, sherryvinäger, honung och salt och peppar.
  6. Ringla över salladen och servera med getoststoast.

Pasta med italienska bönbollar i tomatsås

Recept pasta med vegobollar.
Pasta med vegobollar.

Matiga köttfria bollar i saftig tomatsås.

Annons

4 portioner

800 g kidneybönor

1 dl vetemjöl

1 dl ströbröd

2 msk kinesisk soja

2 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta, pressad

1/2 citron, rivet skal

1 tsk örtsalt

Nymalen svartpeppar

1 msk olivolja

Tomatsås:

400 g körsbärstomater

3 msk olivolja

1–2 vitlöksklyftor

Flingsalt, grovmalen svartpeppar

1 msk lönnsirap

1 burk (400 g) hela tomater, av god kvalitet

½ grönsaksbuljongtärning

1 lagerblad

Till servering:

400 g spaghetti

25 g parmesan

1/2 kruka basilika

Gör så här:

  1. Skölj bönorna, låt rinna av. Mosa med stavmixer tillsammans med de andra ingredienserna. Knåda ihop till en deg och forma bollar.
  2. Stek dem i olja på medelvärme tills de fått fin färg.
  3. Värm ugnen till 225°. Dela tomaterna och lägg på ett ugnsfast fat. Ringla över oljan och lägg på skivad vitlök. Strö över några nypor flingsalt, lite grovmalen svartpeppar och lönnsirap.
  4. Blanda runt och sätt in mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  5. Slå över de varma tomaterna i en kastrull. Var noga med att alla goda smaker på ugnsfatet kommer med. Tillsätt burktomaterna och smula ner buljongen. Mixa allt till en slät tomatsås med en handmixer. Lägg i lagerblad och bönbollarna i såsen och låt allt bli varmt.
  6. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.
  7. Servera med bönbollar i tomatsås, färskriven parmesan och basilika.

Kanelsnurror med färskostsglasyr

Recept kanelbullar i långpanna med glasyr.
Saftiga kanelbullar i långpanna med glasyr.

Servera till en kopp kaffe!

12 stycken

3 dl mjölk

25 g jäst

1 ägg

1 dl rörsocker

5 g salt

1 tsk stött kardemumma

650 g (ca 11 dl) vetemjöl

100 g smör

Fyllning:

2 msk malen kanel

2 dl rörsocker

200 g rumsvarmt smör

Färskostsglasyr:

50 g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk agavesirap

100 g färskost

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37°, häll i en skål, rör ut jästen i den. Rör i ägg, rörsocker, kardemumma och salt, tillsätt mjölet lite i taget.
  2. Knåda grundligt i 10 minuter, gärna i maskin.
  3. Skär smöret i skivor och knåda in dem i degen tills den är glansig och skinande.
  4. Låt jäsa i skålen under bakduk i 2 timmar.
  5. Rör ihop kanel, socker och smör. Kavla ut degen på mjölat bakbord till 40 x 50 cm. Bred ut kanelblandningen. Vik degen i tre lager. Skär degen i strimlor på cirka 1 1/2 cm. Snurra till kringlor.
  6. Lägg i en bakplåtspappersklädd ugnsform med 1 1/2 cm mellanrum.
  7. Låt jäsa till dubbel storlek i 1 1/2–3 timmar.
  8. Grädda på 225° i 15 minuter tills de är genomgräddade.
  9. Vispa ihop smör med florsocker, vaniljsocker, agavesirap och färskost. Ringla över bullarna och servera.

Av: Emma Martiny

Foto: Winnie Methmann

LÄS MER: 

6 lyxiga vårrecept med det lilla extra

Meny med minipaj, chowder och lyxig cheesecake

Lyxig helgmeny med ricotta, svamppasta och choklad

Annons