ELLE mat & vin trendspanade på Sthlm Food & Wine
Sthlm Food & Wine och Bak- & Chokladmässan ägde rum 8-10 november. Stockholmsmässan förvandlades till alla foodies dröm när mat- och dryckesexperter från hela världen samlades på ett och samma ställe. Besökarna kunde njuta av lyxiga champagneprovningar, prisbelönta viner, goda ostar, nybakade bullar, praliner och mycket, mycket mer. ELLE mat & vin var givetvis på plats med egen monter, passande nog alldeles intill Avenue de Champagne. Förutom att erbjuda ett riktigt bra prenumerationserbjudande så bjöds det även på chipsnyheter från OLW, smaken Brynt smör & Ramslök, julens godaste ostsnacks Cheez Starz Ädelost och chokladtryfflar och chokladmandlar från Apoteket. De 150 första att teckna en prenumeration fick dessutom med sig en generös goodiebag fylld med godsaker.
Innehåll i ELLE mat & vins goodiebag:
- Ett nummer av ELLE mat & vin
- Ett nummer av Matmagasinet
- Prenerbjudande med QR-kod
- Parfymprover
- Hudvårdsprov
- Must från rscued
- Shot från rscued
- Recept från rscued
- Alkoholfri glögg från Saturnus
- 4 köksredskap från Rosti Mepal
- Mjuka fröbitar från Fazer
- Chokladtryfflar från Apoteket
- Vinstopper från Vinoteket
ELLE mat & vins editionschef Jenny Norberg och dryckesexpert Elin Grube föreläste på inspirationsscenen om mat- respektive dryckestrender.
Så vad kan vi se fram emot på tallriken, i glasen och i köket nästa år?
– Egentligen är ju varje magasin av ELLE mat & vin en trendspaning i sig, så där får du alltid veta det senaste. Men några av de allra roligaste trenderna jag lyfte för mässbesökarna är till exempel picklade drinkar, legokök och plockbrickor, berättar Jenny.
Låter intressant, vad är det?
– Picklade drinkar är cocktails med exempelvis inlagd gurka i och den är dessutom toppad med lagen gurkan ligger i. En trend som delar folk i två läger! Andra trender vi ser är legokök, helt enkelt att köken kommer bli uppbyggda i flyttbara moduler samt att plockbrickor blir mer populära, där man lägger upp maten i olika delar så gästerna får plocka ihop sin egen favorit. Till exempel en dessertbricka med minipavlovor, färska bär, grädde, lemon curd, chokladsås, dulce de leche, glass… eller en pizzabricka med pizzaslices som du toppar med parmaskinka, rostade pinjenötter och tomat eller lax, crème fraîche och rom.
Elin Grube höll en föreläsning om en vinvärld i förändring och pratade om allt från klimatets påverkan, regenerativ vinodling till svenska viners framfart.
– Många kvinnor tar idag över ansvaret för vinmakningen efter sina föräldrar, och samtidigt som de värnar traditionerna är de inte heller rädda för att testa nytt. Det här leder till en rolig, men också nödvändig, utveckling i klassiskt traditionstyngda vinregioner.
En av Elins hjärtefrågor är just kvinnor i vinvärlden, hon lyfte fram bland andra Donatella Cinelli, som driver ett vineri med endast kvinnor, och Sydafrikas yngsta vinmakare Kiara Scott.
– Vinvärlden har historiskt sett inte varit speciellt bra på att lyfta fram kvinnor eller tillåta dem att inta höga positioner. Men idag ser vi att fler kvinnor blir allt från exportchefer till chefsvinmakare. Runtom i världen finns också organisationer där kvinnor går samman och hjälper varandra, som Wine Women.
Förutom kvinnor i vinbranschen, picklade drinkar och legokök, vad mer kan vi se framemot 2025? Frukostmat hela dagen, fler ostiga rätter och mer vin från Sverige tror vi är några av trenderna som kommer växa nästa år.
Tack till våra sponsorer:
- Stockholmsmässan
- Apoteket
- Fazer
- Olw
- Rscued
- Rosti
- Saturnus
- Vinoteket