Elsa Billgren bjuder på färgglad och rustik buffé
Elsa Billgren
Ålder: 30 år.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Maken Pontus De Wolfe och sonen Lynn.
Gör: Programledare, bloggare (hos våra vänner på Elle.se) och vintageexpert.
Den som följer Elsa Billgren via hennes populära blogg på elle.se eller instagram märker genast att tillfällena att fira och guldkornen i vardagen är många i hennes liv. Något som blivit allt mer populärt är den mat hon lägger upp på bloggen, ofta lika färgstark, charmig och inspirerande som hon själv.
– Den vanligaste kommentaren jag får när jag lägger upp ett recept är ”Gör en vegetarisk kokbok, Elsa!”. Jag äter ju gärna, men inte alltid, vegetariskt. Dessutom ekologiskt och varierat! Jag lagar aldrig samma rätt två gånger.
Fast kokboken får vänta för tillfället. Just nu har Elsa fullt upp med bland annat sin blogg och möhippeevents. Hon är också programledare i Äntligen Hemma där hon, ofta med små medel, skapar kreativa lösningar i hemmet.
Du som också är inredningsproffs, hur tänker du när du dukar?
– Det ska vara levande, inbjudande, hållbart och billigt. En dukning ska inte kosta mer än maten, den ska vara personlig och lekfull!
Vilket är ditt allra bästa party-trick?
– Jag sjunger gärna som Cher och går ner i brygga om jag känner att stämningen är rätt.
Du får oväntat besök och vill ändå bjuda på middag. Vad lagar du?
– En underbar böngryta med bulgur, fetaost och spiskummin!
1. Ägg med favoritröror
6 bufféportioner
Tid: 30 minuter
Vanliga hederliga kokta ägg blir snygg bjudmat när de presenteras med vackra röror att välja till.
Du behöver:
7 hårdkokta ägg
tomma skal av 3 ägg som skålar till rörorna
Skagenröra:
150 g räkor, skalade
3 msk majonnäs
2 msk gräddfil
3 msk dill (hackad)
2 msk rödlök (finhackad)
Romröra:
30 gram sikrom
2 msk schalottenlök (hackad)
2 dl crème fraîche
Saffransaioli:
2–3 vitlöksklyftor
1/2 lime
2 äggulor, rumstempererade
2 1/2 dl rapsolja
1 krm svartpeppar
1 krm salt
1 pkt saffran (1/2 g)
Gör så här:
Koka upp lättsaltat vatten, lägg i äggen och låt koka i 4 minuter för en krämig äggula.
Skala äggen och spola dem 30 sekunder i iskallt vatten. Skär av toppen på ägget ner till gulan för fin presentation.
Skagenröra: Blanda majonnäsen och gräddfilen. Finhacka räckorna, dillen och rödlöken. Blanda ihop alla ingredienserna. Dekorera med en liten dillkvist
Romröra: Lägg löken i en skål tillsammans med stenbitsrom och crème fraiche. Rör om.
Saffransaioli: Pressa vitlöksklyftorna och limehalvan i en bunke. Tillsätt äggulorna och droppa ner oljan under kraftig vispning. Rör ner ner salt, peppar och saffran.
2. Bakat ägg med grönkål och bacon
4 personer
Tid: 35 minuter
Matig och smakrik, även för den som väljer bort bacon.
Du behöver:
4 ägg
4 msk grädde
200 gr grönkål
1 paket bacon (140 g)
3 vitlöksklyftor
1 krm salt
2 krm svartpeppar
2 msk olivolja
Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Skär bacon i små bitar och knaperstek. Lägg baconen på hushållspapper för att rinna av. Finhacka vitlöken och stek i baconfettet som är kvar i pannan. Strimla grönkålen och stek tillsammans med vitlöken.
Häll tillbaka baconen tillsammans med de andra ingredienserna i pannan. Stek tills grönkålen är tuggbar. Fördela de stekta ingredienserna i fyra ugnssäkra formar.
Knäck ett ägg över varje form. Baka i ugnen i 15 minuter.
3. Gazpacho
6–8 bufféportioner
Tid: 20 minuter
Servera den kalla soppan i små söta koppar eller glas.
Du behöver:
300 g tomater
1/2 gurka
1 röd paprika
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
4 basilikablad
3/4 msk rödvinsvinäger
1/4 dl olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl grönsaksbuljong
1 nypa socker
Gör så här:
Dela och kärna ur tomaterna. Skala, halvera och kärna ur gurkan. Kärna ur paprikan och finhacka. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Lägg alla grönsaker i en matberedare tillsammans med basilika, vinäger, olivolja, salt och peppar. Mixa.
Häll över i en bunke och späd med buljong, lite i taget, till lagom konsistens. Soppan ska vara ganska tjock. Ställ soppan kallt cirka 2 timmar.
4. Gimlet
4 drinkar
Tid: 5 minuter
Frys in citronmeliss i isbitarna för en vackrare presentation.
Du behöver:
16 cl gin
12 cl Rose’s lime
4 limeklyftor
Gör så här:
Fyll ett glas till hälften med isbitar. Häll på gin och Rose’s Lime. Pressa över lime.
Av: Jenny Norberg
Recept: Elsa Billgren & Lina Eidenberg Adamo
Foto: Lina Eidenberg Adamo