Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Elsa Billgren bjuder på färgglad och rustik buffé

05 jan, 2015
AvRedaktionen
Elsa Billgren bjuder på färgglad och rustik buffé.
Ägg med favoritröror, bakat ägg med grönkål och bacon, gazpacho och Gimlet. Vintagedrottningen och programledaren Elsa Billgren kan det här med fest. Kreativt, inbjudande, härligt och supergott!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Elsa Billgren

Ålder: 30 år.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Maken Pontus De Wolfe och sonen Lynn.
Gör: Programledare, bloggare (hos våra vänner på Elle.se) och vintageexpert.

Elsa Billgren är programledare, bloggare och vintageexpert.
Elsa Billgren är programledare, bloggare och vintageexpert.

Den som följer Elsa Billgren via hennes populära blogg på elle.se eller instagram märker genast att tillfällena att fira och guldkornen i vardagen är många i hennes liv. Något som blivit allt mer populärt är den mat hon lägger upp på bloggen, ofta lika färgstark, charmig och inspirerande som hon själv.

– Den vanligaste kommentaren jag får när jag lägger upp ett recept är ”Gör en vegetarisk kokbok, Elsa!”. Jag äter ju gärna, men inte alltid, vegetariskt. Dessutom ekologiskt och varierat! Jag lagar aldrig samma rätt två gånger.

Annons

Fast kokboken får vänta för tillfället. Just nu har Elsa fullt upp med bland annat sin blogg och möhippeevents. Hon är också programledare i Äntligen Hemma där hon, ofta med små medel, skapar kreativa lösningar i hemmet.

Du som också är inredningsproffs, hur tänker du när du dukar?
– Det ska vara levande, inbjudande, hållbart och billigt. En dukning ska inte kosta mer än maten, den ska vara personlig och lekfull!

Vilket är ditt allra bästa party-trick?
– Jag sjunger gärna som Cher och går ner i brygga om jag känner att stämningen är rätt.

Du får oväntat besök och vill ändå bjuda på middag. Vad lagar du?
– En underbar böngryta med bulgur, fetaost och spiskummin!

 

Elsa Billgren bjuder på färgglad och rustik buffé.
Elsa Billgren bjuder på färgglad och rustik buffé.

1. Ägg med favoritröror

6 bufféportioner

Tid: 30 minuter

Vanliga hederliga kokta ägg blir snygg bjudmat när de presenteras med vackra röror att välja till.

Annons

Du behöver:

7 hårdkokta ägg

tomma skal av 3 ägg som skålar till rörorna

Skagenröra:

150 g räkor, skalade

3 msk majonnäs

2 msk gräddfil

3 msk dill (hackad)

2 msk rödlök (finhackad)

Romröra:

30 gram sikrom

2 msk schalottenlök (hackad)

2 dl crème fraîche

Saffransaioli:

2–3 vitlöksklyftor

1/2 lime

2 äggulor, rumstempererade

2 1/2 dl rapsolja

1 krm svartpeppar

1 krm salt

1 pkt saffran (1/2 g)

Gör så här:

Koka upp lättsaltat vatten, lägg i äggen och låt koka i 4 minuter för en krämig äggula.

Skala äggen och spola dem 30 sekunder i iskallt vatten. Skär av toppen på ägget ner till gulan för fin presentation.

Skagenröra: Blanda majonnäsen och gräddfilen. Finhacka räckorna, dillen och rödlöken. Blanda ihop alla ingredienserna. Dekorera med en liten dillkvist

Romröra: Lägg löken i en skål tillsammans med stenbitsrom och crème fraiche. Rör om.

Saffransaioli: Pressa vitlöksklyftorna och limehalvan i en bunke. Tillsätt äggulorna och droppa ner oljan under kraftig vispning. Rör ner ner salt, peppar och saffran.

Annons

2. Bakat ägg med grönkål och bacon

4 personer

Tid: 35 minuter

Matig och smakrik, även för den som väljer bort bacon.

Du behöver:

4 ägg

4 msk grädde

200 gr grönkål

1 paket bacon (140 g)

3 vitlöksklyftor

1 krm salt

2 krm svartpeppar

2 msk olivolja

Gör så här:

Värm ugnen till 200°. Skär bacon i små bitar och knaperstek. Lägg baconen på hushållspapper för att rinna av. Finhacka vitlöken och stek i baconfettet som är kvar i pannan. Strimla grönkålen och stek tillsammans med vitlöken.

Häll tillbaka baconen tillsammans med de andra ingredienserna i pannan. Stek tills grönkålen är tuggbar. Fördela de stekta ingredienserna i fyra ugnssäkra formar.

Knäck ett ägg över varje form. Baka i ugnen i 15 minuter.

3. Gazpacho

6–8 bufféportioner

Tid: 20 minuter

Servera den kalla soppan i små söta koppar eller glas.

Du behöver:

300 g tomater

1/2 gurka

1 röd paprika

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

4 basilikablad

3/4 msk rödvinsvinäger

Annons

1/4 dl olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

1 dl grönsaksbuljong

1 nypa socker

Gör så här:

Dela och kärna ur tomaterna. Skala, halvera och kärna ur gurkan. Kärna ur paprikan och finhacka. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Lägg alla grönsaker i en matberedare tillsammans med basilika, vinäger, olivolja, salt och peppar. Mixa.

Häll över i en bunke och späd med buljong, lite i taget, till lagom konsistens. Soppan ska vara ganska tjock. Ställ soppan kallt cirka 2 timmar.

4. Gimlet

4 drinkar

Tid: 5 minuter

Frys in citronmeliss i isbitarna för en vackrare presentation.

Du behöver:

16 cl gin

12 cl Rose’s lime

4 limeklyftor

Gör så här:

Fyll ett glas till hälften med isbitar. Häll på gin och Rose’s Lime. Pressa över lime.

Elsa Billgren bloggar på elle.se.
Elsa Billgren bloggar på elle.se.

Av: Jenny Norberg
Recept: Elsa Billgren & Lina Eidenberg Adamo
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons