Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Elsa Billgren bjuder på en härlig höstbuffé

06 jan, 2015
AvRedaktionen
Elsa Billgren bjuder på en härlig höstbuffé.
Lammracks, bakade minipotatisar, sallad i kopp, fikon- & chèvretorn och kantarellskärvor. Vintagedrottningen och programledaren Elsa Billgren kan det här med fest. Kreativt, inbjudande, härligt och supergott!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Elsa Billgren

Ålder: 30 år.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Maken Pontus De Wolfe och sonen Lynn.
Gör: Programledare, bloggare (hos våra vänner på Elle.se) och vintageexpert.

Elsa Billgren är programledare, bloggare och vintageexpert.
Elsa Billgren är programledare, bloggare och vintageexpert.

Den som följer Elsa Billgren via hennes populära blogg på elle.se eller instagram märker genast att tillfällena att fira och guldkornen i vardagen är många i hennes liv. Något som blivit allt mer populärt är den mat hon lägger upp på bloggen, ofta lika färgstark, charmig och inspirerande som hon själv.

– Den vanligaste kommentaren jag får när jag lägger upp ett recept är ”Gör en vegetarisk kokbok, Elsa!”. Jag äter ju gärna, men inte alltid, vegetariskt. Dessutom ekologiskt och varierat! Jag lagar aldrig samma rätt två gånger.

Annons

Fast kokboken får vänta för tillfället. Just nu har Elsa fullt upp med bland annat sin blogg och möhippeevents. Hon är också programledare i Äntligen Hemma där hon, ofta med små medel, skapar kreativa lösningar i hemmet.

Du som också är inredningsproffs, hur tänker du när du dukar?
– Det ska vara levande, inbjudande, hållbart och billigt. En dukning ska inte kosta mer än maten, den ska vara personlig och lekfull!

Vilket är ditt allra bästa party-trick?
– Jag sjunger gärna som Cher och går ner i brygga om jag känner att stämningen är rätt.

Du får oväntat besök och vill ändå bjuda på middag. Vad lagar du?
– En underbar böngryta med bulgur, fetaost och spiskummin!

 

Elsa Billgren bjuder på en härlig höstbuffé.
Elsa Billgren bjuder på en härlig höstbuffé.

1. Lammracks

6 bufféportioner

Tid: 40 minuter

– Saftiga lammracks som kan ätas med händerna.

Du behöver:

Annons

1 kg lammracks

smör till stekning

2 vitlöksklyftor

2 msk färsk rosmarin

1 tsk flingsalt

1 krm svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna. Gnid in köttet med vitlök, rosmarin, salt och peppar. Lägg över det i en liten långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet, men se till att den inte nuddar benet. Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 60°, då är köttet rosa.

Slå in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 10–15 minuter. Temperaturen stiger då ytterligare och köttet ”sätter sig” så att all köttsaft inte rinner ut när man skär i det. Skär upp köttet mellan varje ben vid servering.

2. Bakade minipotatisar med röror

6–8 bufféportioner

Tid: 60 minuter

Du behöver:

8 potatisar

Tryffelmajonnäs:

1 tsk dijonsenap

2 tsk rödvinsvinäger

1 äggula

3/4 dl rapsolja

1/2 dl olivolja

1 tsk tryffelolja

1 krm svartpeppar

Tapenade:

1/2 citron

1 msk kapris

1/2 dl olivolja

Annons

3 sardellfiléer

300 g svarta urkärnade oliver

2 vitlöksklyftor

1 krm svartpeppar

1 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Tvätta potatisarna och stick i dem ett par gånger med en gaffel eller provsticka. Lägg dem på ett ugnsgaller och baka tills de blir mjuka, 30–40 minuter beroende på storlek..

Tryffelmajonnäs: Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Blanda senap, vinäger och äggula i en bunke. Tillsätt rapsoljan droppvis, därefter olivolja och tryffelolja i en fin stråle. Vispa hela tiden. Krydda med svartpeppar.

Tapenade: Släng ner alla ingredienser i en matberedare. Mixa!

Skär ett kryss eller skåra potatisen och lägg i fyllning.

3. Sallad i kopp

6–8 bufféportioner

Tid: 10 minuter

– Servera den här snabba salladen i udda loppiskoppar.

Du behöver:

400 g svarta bönor

100 g blandad favoritsallad

Dressing:

4 msk olivolja

2 msk rödvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

1 tsk akaciahonung

1 krm salt

1 krm peppar

Annons

1 vitlöksklyfta (pressad)

Gör så här:

Fördela salladen i fyra koppar. Skölj bönorna. Strö över salladen. Blanda alla ingredienser till dressingen och ringla över.

4. Fikon- & chèvretorn

6–8 bufféportioner

Tid: 20 minuter

– Fikon och chèvre – vilken superkombo!

Du behöver:

8 fikon

150 g chèvreost i smal rulle

4 msk honung

100 g valnötskärnor

1 krm svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skiva varje fikon vågrätt i tre skivor. Skiva chèvrerullen och lägg in mellan fikonskivorna. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Torrosta under tiden valnötterna i het panna. Ställ upp på tallrik, ringla över honung och mal över svartpeppar. Lägg valnötterna runtomkring. Servera!

5. Kantarellskärvor

6–8 bufféportioner

Tid: 20 minuter

– Lägg röran på skärvor av en trasig loppistallrik. Enkelt att äta ifrån och spännande presentation!

Du behöver:

200 g kantareller

1 msk smör

1 dl parmesanost, riven

1/2 dl grädde

några droppar kinesisk soja

2 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:

Fräs kantarellerna i smör i en stekpanna tills vattnet kokat ur kantarellerna. Ringla grädde över och koka ihop. Häll i hälften av den rivna parmesanosten tills det blir krämigt. Krydda med soja och svartpeppar. Servera i portionsklickar med riven parmesanost på.

Elsa Billgren bloggar på elle.se.
Elsa Billgren bloggar på elle.se.

Av: Jenny Norberg
Recept: Elsa Billgren & Lina Eidenberg Adamo
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons