Elsa Billgren bjuder på en härlig höstbuffé
Elsa Billgren
Ålder: 30 år.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Maken Pontus De Wolfe och sonen Lynn.
Gör: Programledare, bloggare (hos våra vänner på Elle.se) och vintageexpert.
Den som följer Elsa Billgren via hennes populära blogg på elle.se eller instagram märker genast att tillfällena att fira och guldkornen i vardagen är många i hennes liv. Något som blivit allt mer populärt är den mat hon lägger upp på bloggen, ofta lika färgstark, charmig och inspirerande som hon själv.
– Den vanligaste kommentaren jag får när jag lägger upp ett recept är ”Gör en vegetarisk kokbok, Elsa!”. Jag äter ju gärna, men inte alltid, vegetariskt. Dessutom ekologiskt och varierat! Jag lagar aldrig samma rätt två gånger.
Fast kokboken får vänta för tillfället. Just nu har Elsa fullt upp med bland annat sin blogg och möhippeevents. Hon är också programledare i Äntligen Hemma där hon, ofta med små medel, skapar kreativa lösningar i hemmet.
Du som också är inredningsproffs, hur tänker du när du dukar?
– Det ska vara levande, inbjudande, hållbart och billigt. En dukning ska inte kosta mer än maten, den ska vara personlig och lekfull!
Vilket är ditt allra bästa party-trick?
– Jag sjunger gärna som Cher och går ner i brygga om jag känner att stämningen är rätt.
Du får oväntat besök och vill ändå bjuda på middag. Vad lagar du?
– En underbar böngryta med bulgur, fetaost och spiskummin!
1. Lammracks
6 bufféportioner
Tid: 40 minuter
– Saftiga lammracks som kan ätas med händerna.
Du behöver:
1 kg lammracks
smör till stekning
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna. Gnid in köttet med vitlök, rosmarin, salt och peppar. Lägg över det i en liten långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet, men se till att den inte nuddar benet. Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 60°, då är köttet rosa.
Slå in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 10–15 minuter. Temperaturen stiger då ytterligare och köttet ”sätter sig” så att all köttsaft inte rinner ut när man skär i det. Skär upp köttet mellan varje ben vid servering.
2. Bakade minipotatisar med röror
6–8 bufféportioner
Tid: 60 minuter
Du behöver:
8 potatisar
Tryffelmajonnäs:
1 tsk dijonsenap
2 tsk rödvinsvinäger
1 äggula
3/4 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
1 tsk tryffelolja
1 krm svartpeppar
Tapenade:
1/2 citron
1 msk kapris
1/2 dl olivolja
3 sardellfiléer
300 g svarta urkärnade oliver
2 vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Tvätta potatisarna och stick i dem ett par gånger med en gaffel eller provsticka. Lägg dem på ett ugnsgaller och baka tills de blir mjuka, 30–40 minuter beroende på storlek..
Tryffelmajonnäs: Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Blanda senap, vinäger och äggula i en bunke. Tillsätt rapsoljan droppvis, därefter olivolja och tryffelolja i en fin stråle. Vispa hela tiden. Krydda med svartpeppar.
Tapenade: Släng ner alla ingredienser i en matberedare. Mixa!
Skär ett kryss eller skåra potatisen och lägg i fyllning.
3. Sallad i kopp
6–8 bufféportioner
Tid: 10 minuter
– Servera den här snabba salladen i udda loppiskoppar.
Du behöver:
400 g svarta bönor
100 g blandad favoritsallad
Dressing:
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk akaciahonung
1 krm salt
1 krm peppar
1 vitlöksklyfta (pressad)
Gör så här:
Fördela salladen i fyra koppar. Skölj bönorna. Strö över salladen. Blanda alla ingredienser till dressingen och ringla över.
4. Fikon- & chèvretorn
6–8 bufféportioner
Tid: 20 minuter
– Fikon och chèvre – vilken superkombo!
Du behöver:
8 fikon
150 g chèvreost i smal rulle
4 msk honung
100 g valnötskärnor
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skiva varje fikon vågrätt i tre skivor. Skiva chèvrerullen och lägg in mellan fikonskivorna. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Torrosta under tiden valnötterna i het panna. Ställ upp på tallrik, ringla över honung och mal över svartpeppar. Lägg valnötterna runtomkring. Servera!
5. Kantarellskärvor
6–8 bufféportioner
Tid: 20 minuter
– Lägg röran på skärvor av en trasig loppistallrik. Enkelt att äta ifrån och spännande presentation!
Du behöver:
200 g kantareller
1 msk smör
1 dl parmesanost, riven
1/2 dl grädde
några droppar kinesisk soja
2 krm nymalen svartpeppar
Gör så här:
Fräs kantarellerna i smör i en stekpanna tills vattnet kokat ur kantarellerna. Ringla grädde över och koka ihop. Häll i hälften av den rivna parmesanosten tills det blir krämigt. Krydda med soja och svartpeppar. Servera i portionsklickar med riven parmesanost på.
Av: Jenny Norberg
Recept: Elsa Billgren & Lina Eidenberg Adamo
Foto: Lina Eidenberg Adamo