Elsa Billgren bjuder på barnsligt gott kalas
Elsa Billgren
Ålder: 30 år.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Maken Pontus De Wolfe och sonen Lynn.
Gör: Programledare, bloggare (hos våra vänner på Elle.se) och vintageexpert.
Den som följer Elsa Billgren via hennes populära blogg på elle.se eller instagram märker genast att tillfällena att fira och guldkornen i vardagen är många i hennes liv. Något som blivit allt mer populärt är den mat hon lägger upp på bloggen, ofta lika färgstark, charmig och inspirerande som hon själv.
– Den vanligaste kommentaren jag får när jag lägger upp ett recept är ”Gör en vegetarisk kokbok, Elsa!”. Jag äter ju gärna, men inte alltid, vegetariskt. Dessutom ekologiskt och varierat! Jag lagar aldrig samma rätt två gånger.
Fast kokboken får vänta för tillfället. Just nu har Elsa fullt upp med bland annat sin blogg och möhippeevents. Hon är också programledare i Äntligen Hemma där hon, ofta med små medel, skapar kreativa lösningar i hemmet.
Du som också är inredningsproffs, hur tänker du när du dukar?
– Det ska vara levande, inbjudande, hållbart och billigt. En dukning ska inte kosta mer än maten, den ska vara personlig och lekfull!
Vilket är ditt allra bästa party-trick?
– Jag sjunger gärna som Cher och går ner i brygga om jag känner att stämningen är rätt.
Du får oväntat besök och vill ändå bjuda på middag. Vad lagar du?
– En underbar böngryta med bulgur, fetaost och spiskummin!
1. Godispopcorn
8–10 bufféportioner
Tid: 15 minuter
– Piffa till popcornen med smält choklad och karamellströssel. Gottgott!
Du behöver:
1 påse micropopcorn
1/2 vit chokladkaka
2 msk karamellströssel
Gör så här:
Poppa popcorn och lägg upp i en fin biokartong eller skål. Smält chokladen och ringla över popcornen, strö över strössel.
2. Parmesanknapriga bön-frites
6 bufféportioner
Tid: 20 minuter
– Stora som små älskar de här frasiga härligheterna.
Du behöver:
250 g tinade eller färska hela haricot verts
1/2 dl riven parmesanost
1/2 tsk vitlökspulver
1 krm salt (eller efter smak)
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 225°. Lägg folie på en ugnsplåt. Om du använder färska gröna bönor, tvätta och klipp av ändarna. Placera bönorna på plåten och se till att de ligger jämnt utspridda och inte ovanpå varandra, detta gör dem krispigare. Strö kryddor och parmesanost jämnt över bönorna. Grädda i 10-15 minuter, eller tills bönorna är gyllenbruna och krispiga.
3. Miniburgare med björnbröd
6 bufféportioner
Tid: 60 minuter
– Vem blir inte glad av bröd med nallar på? Tips! Blanda kakao med pyttelite flytande honung till en färg som du sedan målar mun och ögon med.
Nallebröd:
50 g jäst
75 g smör
14–15 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl vatten
1 ägg
1 msk salt
1 tsk socker
Burgare:
300 g nötfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
2 krm salt
2 krm peppar
1 msk smör för tillagning
Till servering:
blandad sallad
ketchup
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med vatten och mjölk, känn så att blandningen är cirka 37°. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl, gärna i en assistent. Jäs degen i en timme. Sätt ugnen på 250°. Baka ut bullarna och lägg dem på plåt. Forma små runda bollar till öron och nos. Jäs i 30 minuter till. Grädda i cirka 8 minuter.
Knäck ägget i en bunke. Vispa hastigt. Blanda ner ströbröd, salt och peppar. Häll ner köttfärsen i smeten, blanda väl. Forma till små hamburgare och stek i varm panna med en klick smör.
Servera tillsammans med björnbröden, blandad sallad och ketchup.
4. Äpple- & rosmarindrink
6 drinkar
Tid: 10 minuter
– Roliga sugrör och urklippta mustascher livar upp virgindrinkarna för alla barn, bilförare och gravida.
Du behöver:
5 dl lingondricka
5 dl äppelmust
4 knippor rosmarin
2 röda äpplen
Gör så här:
Dela och kärna ur äpplena. Fyll glasen med skivade äpplen, sen lingondricka upp till hälften. Toppa med äppelmust och stick i en kvist rosmarin.
Av: Jenny Norberg
Recept: Elsa Billgren & Lina Eidenberg Adamo
Foto: Lina Eidenberg Adamo