En gastronomisk upplevelse i svårslagen fjällmiljö
Bakom det nyöppnade fjällhotellet står ingen mindre än Kalle Schröder och Pål Åsberg, ägarna av restaurang Bleck på Södermalm och Hellas Storstugan i Nackareservatet, och Johanna och Niklas Kleebinder, som kommer från fastighetsbranschen och driver fastighetsprojekt i både Stockholm och Lofsdalen.
Har varit stängt i flera år
Efter att ha fått sig en rejäl ansiktslyftning öppnar nu fjällhotellet upp igen efter att ha varit stängt i många år – nu med en tydligare riktning. Den avslappnade atmosfären från Bleck blandas med den naturnära friluftskänslan från Storstugan och möts i en härlig mix på Lofsdalens Fjällhotell.
Framförallt ville ägarna skapa ett hotell där de själva vill bo när de är i fjällen; ett hotell fullt av liv och rörelse, ett stenkast från liftarna och en restaurang med en gedigen mat- och dryckesmeny.
– Vi ville skapa en plats vi har saknat i den svenska fjällvärlden. Ett ställe där vi och hela familjen tycker det är kul att vara med avslappnad stämning, god mat, bra musik och massor med saker att göra. Därför blev vi superglada när vi fick möjligheten att ta över fjällhotellet här i Lofsdalen. Här har man fjället in på knuten och är mitt i solen i en sydsluttning med bara några pjäxsteg från liften och skidspåret, säger Kalle Schröder, ägare till Lofsdalens Fjällhotell.
Till sin hjälp har han krögarparet Ebba Lannersten och Marco Cuomo, som tillsammans med räddade gatuhunden Henry sköter den dagliga driften på hotellet.
– Vi laddar för en säsong med en hög ambition som ett riktigt bra fjällhotell med en varm, rolig och tillbakalutad atmosfär. Det blir kuddrumsbio, skridskobana, pingisturneringar och mycket annat som barnen kan hitta på medan man själv kanske njuter ett glas vin i vår mysiga lounge. På vår superhärliga veranda med utsikt mot Lofssjön kan man dessutom slappna av i vintersolen med fjällen i horisonten, berättar Ebba Lannersten.
En plats att mötas på
För gastronomen i fjällen är detta en perfekt plats att göra sig bekväm. För den som har besökt ägarnas andra restauranger kommer definitivt känna igen sig. Bakom köket står nämligen Bleck-gruppens egna kulinariska experter Tobias Andersson och Karin Sundgren, med bakgrund från bland annat K-Märkt och Fotografiska. De skapar alpinspirerad mat i egen tolkning med fokus på mycket vegetariskt. Här görs maten med hög kvalitet och lagas från grunden på lokala och utvalda råvaror.
– Vi lägger stor omsorg på att välja ut råvaror och samarbeta med lokala producenter, säger Karin Sundberg, kökschef och matkreatör på Lofsdalens Fjällhotell.
– Eftersom vi som driver hotellet alla har bakgrund i krogbranschen tycker vi självklart att god mat och dryck är en stor del av en lyckad fjällsemester. På våra andra ställen är det okonstlat och vällagat, och det tar vi med till Lofsdalen. Det blir god mat med så mycket närodlat och ekologiskt det bara går. På lovveckorna kommer vi också ha afterski utöver det vanliga med DJs vi gillar och andra oväntade artister. En perfekt mix för såväl kompisgänget, familjen, gastronomen eller skidentusiasten, avslutar Kalle Schröder.
För den som inte är helt slut efter en dag i skidbacken och en riktigt god middag så har hotellets huvudbyggnad även lounge, bastu, bar, lekrum, pingis och biljard. Här finns närmare 200 bäddar med krypavstånd till det mesta, inklusive skidbackar och skidspår.
Från och med den 16 december i år öppnar Lofsdalens Fjällhotell upp för sin första riktiga säsong med julbord, följt av mellandagsskidor och nyårsupé samt ett fullt program för kommande säsong inklusive lov.
Läs mer och boka här
Fotobyline: Lofsdalens Fjällhotell