Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

En gastronomisk upplevelse i svårslagen fjällmiljö

08 dec, 2022
AvNami Kawakita
En gastronomisk upplevelse i svårslagen fjällmiljö
Lofsdalens Fjällhotell, ett hotell som varit stängt sedan flera år tillbaka har nu fått nytt liv tack vare sina nya ägare. Nu öppnar fjällhotellet upp för sin första riktiga vintersäsong med fokus på god mat och friluftsliv – allt i en oslagbart vackert vinterland!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Unika hotell för en vinterweekend nära naturenBrand logo
Unika hotell för en vinterweekend nära naturen

Bakom det nyöppnade fjällhotellet står ingen mindre än Kalle Schröder och Pål Åsberg, ägarna av restaurang Bleck på Södermalm och Hellas Storstugan i Nackareservatet, och Johanna och Niklas Kleebinder, som kommer från fastighetsbranschen och driver fastighetsprojekt i både Stockholm och Lofsdalen.

Från Lofsdalens Fjällhotell är det varken långt till skidbacken eller till en god måltid.
Från Lofsdalens Fjällhotell är det varken långt till skidbacken eller till en god måltid.

Har varit stängt i flera år

Efter att ha fått sig en rejäl ansiktslyftning öppnar nu fjällhotellet upp igen efter att ha varit stängt i många år – nu med en tydligare riktning. Den avslappnade atmosfären från Bleck blandas med den naturnära friluftskänslan från Storstugan och möts i en härlig mix på Lofsdalens Fjällhotell.

Annons

Framförallt ville ägarna skapa ett hotell där de själva vill bo när de är i fjällen; ett hotell fullt av liv och rörelse, ett stenkast från liftarna och en restaurang med en gedigen mat- och dryckesmeny.

Ägarna Kalle Schröder och Pål Åsberg, ägarna av restaurang Bleck på Södermalm och Hellas Storstugan i Nackareservatet
Ägarna Kalle Schröder och Pål Åsberg, ägarna av restaurang Bleck på Södermalm och Hellas Storstugan i Nackareservatet

– Vi ville skapa en plats vi har saknat i den svenska fjällvärlden. Ett ställe där vi och hela familjen tycker det är kul att vara med avslappnad stämning, god mat, bra musik och massor med saker att göra. Därför blev vi superglada när vi fick möjligheten att ta över fjällhotellet här i Lofsdalen. Här har man fjället in på knuten och är mitt i solen i en sydsluttning med bara några pjäxsteg från liften och skidspåret, säger Kalle Schröder, ägare till Lofsdalens Fjällhotell.

Annons
Krögarparet Ebba Lannersten och Marco Cuomo sköter den dagliga verksamheten, med hjälp av räddade gatuhunden Henry såklart.
Krögarparet Ebba Lannersten och Marco Cuomo sköter den dagliga verksamheten, med hjälp av räddade gatuhunden Henry såklart.

Till sin hjälp har han krögarparet Ebba Lannersten och Marco Cuomo, som tillsammans med räddade gatuhunden Henry sköter den dagliga driften på hotellet.

– Vi laddar för en säsong med en hög ambition som ett riktigt bra fjällhotell med en varm, rolig och tillbakalutad atmosfär. Det blir kuddrumsbio, skridskobana, pingisturneringar och mycket annat som barnen kan hitta på medan man själv kanske njuter ett glas vin i vår mysiga lounge. På vår superhärliga veranda med utsikt mot Lofssjön kan man dessutom slappna av i vintersolen med fjällen i horisonten, berättar Ebba Lannersten.

Annons

En plats att mötas på

För gastronomen i fjällen är detta en perfekt plats att göra sig bekväm. För den som har besökt ägarnas andra restauranger kommer definitivt känna igen sig. Bakom köket står nämligen Bleck-gruppens egna kulinariska experter Tobias Andersson och Karin Sundgren, med bakgrund från bland annat K-Märkt och Fotografiska. De skapar alpinspirerad mat i egen tolkning med fokus på mycket vegetariskt. Här görs maten med hög kvalitet och lagas från grunden på lokala och utvalda råvaror.

Annons
Bakom köket står nämligen Bleck-gruppens egna kulinariska experter Tobias Andersson och Karin Sundgren, med bakgrund från bland annat K-Märkt och Fotografiska.
Bakom köket står nämligen Bleck-gruppens egna kulinariska experter Tobias Andersson och Karin Sundgren, med bakgrund från bland annat K-Märkt och Fotografiska.
Här skapas alpinspirerad mat med fokus på mycket vegetariskt.
Annons

– Vi lägger stor omsorg på att välja ut råvaror och samarbeta med lokala producenter, säger Karin Sundberg, kökschef och matkreatör på Lofsdalens Fjällhotell.

Slappna av med en god drink efter en dag i skidbacken.
Slappna av med en god drink efter en dag i skidbacken.

– Eftersom vi som driver hotellet alla har bakgrund i krogbranschen tycker vi självklart att god mat och dryck är en stor del av en lyckad fjällsemester. På våra andra ställen är det okonstlat och vällagat, och det tar vi med till Lofsdalen. Det blir god mat med så mycket närodlat och ekologiskt det bara går. På lovveckorna kommer vi också ha afterski utöver det vanliga med DJs vi gillar och andra oväntade artister. En perfekt mix för såväl kompisgänget, familjen, gastronomen eller skidentusiasten, avslutar Kalle Schröder.

Annons
Gångavstånd till skidbackarna.
Gångavstånd till skidbackarna.

För den som inte är helt slut efter en dag i skidbacken och en riktigt god middag så har hotellets huvudbyggnad även lounge, bastu, bar, lekrum, pingis och biljard. Här finns närmare 200 bäddar med krypavstånd till det mesta, inklusive skidbackar och skidspår.

På hotellet finns runt 200 bäddar i olika konstallationer för alla tänkbara sällskap.
På hotellet finns runt 200 bäddar i olika konstallationer för alla tänkbara sällskap.

Från och med den 16 december i år öppnar Lofsdalens Fjällhotell upp för sin första riktiga säsong med julbord, följt av mellandagsskidor och nyårsupé samt ett fullt program för kommande säsong inklusive lov.

Läs mer och boka här

Fotobyline: Lofsdalens Fjällhotell

Annons