Enkel hemgjord glögg på rosévin
Rosékonsumtionen har ökat explosionsartat de senaste åren, inte minst på sommaren, men faktum är att rosévin passar utmärkt att dricka året om.
Restaurangen Orangeriet i Stockholm har tagit fram ett recept på roséglögg tillsammans med Perfect Day Rosé och sommelieren Björn Börsum.
– Utgångspunkten har varit att lyfta fram rosévinets friska toner men samtidigt få en kryddig dryck att värma sig med under de kalla månaderna. Med rosévin i grunden blir det en fräschare och friskare glögg som jag tror lockar många som tycker vanlig glögg är lite för söt, säger Björn Börsum i ett pressmeddelande.
Roséglöggen serveras på Orangeriet vid Norr Mälarstrand och Zink Grill på Biblioteksgatan från och med 26 november. Vill man göra den hemma är det bara att följa det här enkla receptet.
Roseglögg
Du behöver:
75 cl rosévin (till exempel Perfect Day Rosé)
8 lagerblad
5-6 stjärnanis
2 kanelstänger
5 msk råsocker
Gör så här:
1. Häll rosévinet i en kastrull.
2. Värm sakta upp rosévinet tillsammans med lagerblad, stjärnanis, kanelstänger och råsocker tills sockret har smält. Alkoholen börjar dunsta vid 78 grader så var noga med att inte värma den för mycket!
3. Låt glöggen stå och dra i cirka 2,5-4 timmar beroende på hur kryddig du vill ha den.
4. Häll sedan över glöggen i en termos eller en speciell glöggryta som värms upp av värmeljus. Glöggen håller sig i ungefär tio dagar om den står försluten i kylen.