Packa en perfekt picknick – 3 enkla recept
Som vi längtat efter att få packa väskan med mat och ge oss ut i det fria! Så vi föreslår att du förbereder denna garanterade smaksuccé, tar med en fil och äter utomhus. Denna meny passar såväl lika bra som middag en ljummen sommarkväll som en långlunch när du behöver en paus från hemmakontoret.
Panzanellaspett
Fräscht och festlig på spett som är perfekt att ta med!
4 portioner
Du behöver:
500 g körsbärstomater
1 handfull färsk basilika
150 g små mozzarellakulor
Krutonger:
4 skivor ciabattabröd
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
½ tsk salt
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Skär brödet till krutongerna i tärningar. Skala och pressa vitlöken och blanda med olivolja och salt. Vänd brödbitarna i blandningen och fördela över en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Rosta spröda i ugnen i ca 10 minuter.
- Skölj och torka tomater och basilika. Trä upp allt på träspett.
Quinoasallad med rödbetshummus
Perfekt sallad att ta med ut. Den blir inte sladdrig och trist!
6 portioner
Du behöver:
3 dl quinoa
½ ekologisk citron
3 msk olivolja
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap salt, svartpeppar
1 salladslök
2 avokador
175 g jordgubbar
50 g mandlar
Rödbetshummus:
200 g kokta rödbetor
2 vitlöksklyftor
1 paket kikärter
2 msk olivolja
2 msk tahini
2 tsk malen spiskummin
1 citron salt och svartpeppar
Garnering:
Hackade mandlar
Gör så här:
- Skölj quinoan och koka i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Riv skalet från den halva citronen och blanda citronzest och -saft, olivolja, honung, dijon, salt och peppar i en skål. Vänd ner den kokta quinoan i blandningen. Låt svalna helt.
- Ansa och skär salladslöken i tunna skivor. Dela avokadorna, ta bort kärnorna och skär köttet i tärningar. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna.
- Rosta mandlarna gyllene i en torr stekpanna. hacka dem grovt och spara lite till garnering. Blanda ner salladslök, jordgubbar, avokado och mandlar i quinoan.
- Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Mixa dem i en matberedare ihop med skalad vitlök, avrunna kikärter, olivolja, tahini och spiskummin. Tillsätt gärna lite vatten så hummusen blir krämig. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Fördela hummus i botten på 6 burkar. Toppa med quinoasallad. Strö mandlar över, sätt på lock och låt stå kallt fram till dess picknicken ska packas.
Vaniljmuffins med pumpafrön
Klart måltiden måste avslutas med något sött! Dessa vanlijmuffins är lättbakade och alldeles för goda för att bara ta en!
8 portioner
Du behöver:
75 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1/2 dl pumpafrön + några till garnering
Gör så här:
- Värm ugnen till 220°. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Rör ner äggen, ett i taget. Rör ner vaniljsocker och mjölk. Sikta ner mjöl, bakpulver och pumpafrön, spara några till garnering.
- Fördela 8 muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna. Strö lite pumpafrön över och grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann