Enklaste bjudpastan med prosciutto
4 portioner
Du behöver:
3 vitlöksklyftor
2 skivor torrt vitt surdegsbröd
1 dl olivolja
2 gula lökar
250 g prosciutto i bit
2 stora tomater
2 dl rödvin
2 msk hackad färsk oregano
1 nypa strösocker
salt och nymald svartpeppar
ca 500 g tagliatelle
hackad färsk basilika
tärnade körsbärstomater
Gör så här:
1. Skala och hacka vitlöken. Bryt brödet i mindre bitar.
2. Värm hälften av olivoljan i en stekpanna och stek brödbitarna tills de är gyllenbruna. Låt vitlöken steka med mot slutet – men akta så att den inte blir bränd. Lyft upp krutongerna och låt dem rinna av på hushållspapper.
3. Skala och hacka löken och skär prosciutton i små tärningar. Tärna tomaterna.
4. Bryn skinkan i resterande olivolja. Lägg i den hackade löken och låt den brynas med en stund. Tillsätt tomater, rödvin och oregano. Låt såsen koka i 5–10 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
5. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Servera den nykokta pastan med rödvinssåsen. Toppa med brödkrutonger, färsk basilika och tärnade körsbärstomater.
I det enkla bor det goda
Receptet är hämtat från boken ”I det enkla bor det goda” (Bonnier Fakta) av Ernst Kirchsteiger.
Av: Ernst Kirchsteiger
Foto: Ulrika Ekblom