Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Enklaste bjudpastan med prosciutto

01 dec, 2016
AvRedaktionen
Enklaste bjudpastan med prosciutto.
Snabb och enkel pastarätt. Syran i vinet och den aromatiska sältan i prosciutton är en otroligt fin kombination. Med de knapriga krutongerna på toppen blir rätten komplett.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Du behöver:

3 vitlöksklyftor

2 skivor torrt vitt surdegsbröd

1 dl olivolja

2 gula lökar

250 g prosciutto i bit

2 stora tomater

2 dl rödvin

2 msk hackad färsk oregano

1 nypa strösocker

salt och nymald svartpeppar

ca 500 g tagliatelle

hackad färsk basilika

tärnade körsbärstomater

Gör så här:

1. Skala och hacka vitlöken. Bryt brödet i mindre bitar.

2. Värm hälften av olivoljan i en stekpanna och stek brödbitarna tills de är gyllenbruna. Låt vitlöken steka med mot slutet – men akta så att den inte blir bränd. Lyft upp krutongerna och låt dem rinna av på hushållspapper.

3. Skala och hacka löken och skär prosciutton i små tärningar. Tärna tomaterna.

4. Bryn skinkan i resterande olivolja. Lägg i den hackade löken och låt den brynas med en stund. Tillsätt tomater, rödvin och oregano. Låt såsen koka i 5–10 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.

5. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Servera den nykokta pastan med rödvinssåsen. Toppa med brödkrutonger, färsk basilika och tärnade körsbärstomater.

Annons
Enklaste bjudpastan med prosciutto.
Enklaste bjudpastan med prosciutto. Foto: Ulrika Ekblom

I det enkla bor det goda

Receptet är hämtat från boken ”I det enkla bor det goda” (Bonnier Fakta) av Ernst Kirchsteiger.

 

"I det enkla bor det goda" (Bonnier Fakta) av Ernst Kirchsteiger.
”I det enkla bor det goda” (Bonnier Fakta) av Ernst Kirchsteiger.

Av: Ernst Kirchsteiger
Foto: Ulrika Ekblom

Annons