Lättlagad meny av Ernst Kirchsteiger
I Ernst Kirchsteigers kokbok ”I det enkla bor det goda” har han samlat ca 80 recept med inspiration från de tre kök som ligger honom närmast hjärtat: det toskanska bondköket, det skandinaviska köket och hans rustika centraleuropeiska matarv.
– De finaste måltidsupplevelserna är ofta de enklaste. Kanske är det den där första fikastunden på farstukvisten i mars när solens strålar äntligen värmer försiktigt och fåglarna skvallrar om våren. Eller en stilla försommarkväll framför en sjö tillsammans med någon du älskar, säger Ernst.
I boken varvas ca 80 recept med personliga berättelser och matnyttiga texter om hur du skapar en trivsam kryddtäppa och listor på oumbärliga ingredienser att ha i skafferiet.
Här bjuder vi på tre goda recept från boken.
FÖRRÄTT:
Toskansk tomatsoppa
Den här krämiga soppan, med en bas på tomat och rivet dagsgammalt bröd, är egentligen mer som en mättande tomatgröt än en soppa. Fungerar både som förrätt och huvudrätt.
Till receptet >>
HUVUDRÄTT:
Pasta med prosciutto
Snabb och enkel pastarätt. Syran i vinet och den aromatiska sältan i prosciutton är en otroligt fin kombination. Med de knapriga krutongerna på toppen blir rätten komplett.
Till receptet >>
EFTERRÄTT:
Färska bär med glass och karamellsås
Fräsch dessert med färska bär och glass (du får köpa färdig) som toppas med varm karamellsås och knapriga nötter. Garnera med blad av citronmeliss.
Till receptet >>
Ernst Kirchsteigers kokbok ”I det enkla bor det goda” ges ut av Bonnier Fakta.
Foto: Ulrika Ekblom, Cecilia Möller/TV4