Toskansk tomatsoppa "Pappa al pomodoro"
4 portioner
Du behöver:
2–3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk basilika
1 dl olivolja
3 färska tomater
1⁄2 burk krossade tomater, à 400 g
4 skivor torrt vitt bröd
3 dl hönsbuljong
salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Skala och hacka vitlöken. Hacka även basilikan.
2. Värm olivoljan i en gryta. Fräs vitlök och basilika i oljan, men var försiktig så att det inte bränns vid.
3. Skär tomaterna i bitar och lägg ned dem i grytan tillsammans med de krossade tomaterna. Bryt brödet i mindre bitar och lägg ned även det. Häll i hönsbuljongen och låt soppan koka upp och puttra i cirka 20 minuter. Soppan behöver inte mixas, det får gärna vara lite grövre bitar kvar. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera soppan varm, gärna med lite hackad färsk basilika på toppen.
I det enkla bor det goda
Receptet är hämtat från boken ”I det enkla bor det goda” (Bonnier Fakta) av Ernst Kirchsteiger.
– Det är lätt att föreställa sig hur en förtvivlad italiensk bondmor under svåra år kom på att hon kunde blanda bröd i soppan för att bättre mätta en stor barnaskara. En typisk toskansk fattigmansrätt som i dag har flyttat in i gourmetköket och nästan blivit ikonisk i Italien, berättar Ernst.
Av: Ernst Kirchsteiger
Foto: Ulrika Ekblom