6 drinkar med exotiska influenser
1. Melon- och guanabana-cocktail
Extra vacker och god om glaskanten rimmas med mynta, socker och salt. Finhacka mynta och blanda med lika delar salt och socker på ett fat. Fukta toppen på cocktailglaset med en limeklyfta och rulla kanten mot blandningen.
4 cl vodka
2 cl Midori (melonlikör)
6 cl guanabanajuice
1 1/2 cl limesaft
is
1 skiva lime till garnering
Gör så här:
Blanda vodka, Midori och guanabanajuice, pressa 2 klyftor lime i en isfylld shaker, skaka och sila upp i rimmat cocktailglas. Garnera med en skiva lime.
2. Vodka sake martini
4 cl vodka
2 cl sake
8 cl äppeljuice
1 limeklyfta
is
Gör så här:
Häll vätskan i en isfylld shaker. Skaka och sila upp i kylt cocktailglas. Pressa en limeklyfta på toppen för att ge syrlighet och frisk doft.
3. Kiwi bellini
1/2 kiwi + kiwiskiva till garnering
1 1/2 cl kiwilikör
mousserande vin
Gör så här:
Pressa kiwin i ett champagneglas, fyll på med likör, fyll mousserande vin över likören samtidigt som du rör om försiktigt (annars kan det bubbla över) med en lång sked. Garnera med en kiwiskiva.
4. Lychee- och tranbärscocktail
4 cl cognac
2 cl lycheelikör (finns i Systembolagets beställningssortiment)
6 cl tranbärsjuice
1 citron (2 cl saft)
Gör så här:
Häll alla ingredienser i en shaker fylld med is. Skaka hastigt och sila upp drinken i ett väl kylt cocktailglas.
5. Mousserande vodkasorbet
2 cl citronvodka
2 cl Grand marnier
1 msk citronsorbet
torrt mousserande vin
1 rött cocktailbär
1 lime (skal)
Gör så här:
Blanda vodka, Grand marnier och citronsorbet. Toppa med mousserande vin, rör om varsamt med en lång sked. Garnera med ett rött cocktailbär och skal av lime.
6. Asiatisk influens
1 cl citrongrässockerlag*
2 cl lycheelikör
4 cl vodka
1 1/2 cl limejuice
8 cl äppeljuice
is
1 äppelskiva + lycheefrukt till garnering
*Citrongrässockerlag:
1 dl vatten
1 dl socker
1 citrongräs (finhackat)
Gör så här:
Koka vatten, socker och citrongräs, låt svalna och sila. Blanda alla ingredienser i en isfylld shaker, skaka och sila upp i isfyllt highballglas. Garnera med lycheefrukt och äpple.
Barmästare: Erik Olsson
Foto: Jignesh Jhaveri