Få både energi och ro – genom naturens kraft
Kristin ”Krickelin” Lagerqvist vet vad som får henne att må bra. Numera. Hennes första bok handlar om allt detta. Allt det goda som lyfter och ger kraft. Den stärkande känslan som kommer av att arbeta sig svettig i trädgården, kallbada eller knåda fuktig lera. Lyckan i att i att blanda te eller pressa växter och rofylldheten som små vardagliga ritualer eller en stund vid havet kan ge.
– Jag ville dela med mig av en härlig bok med tips, inspiration och klokskap kring hur man kan må bra. Vi drabbas alla av svårigheter i livet och kan behöva hjälp att komma vidare från skilsmässa, sjukdom, utbrändhet eller annat. Boken visar hur man kan stärka sin livskraft genom att finna glädje och lust i trädgården eller vid havet, säger Kristin som själv gått igenom tuffa perioder i livet, vilket hon har tagit upp i sin blogg och i dag jobbar hon aktivt för att hjälpa andra kvinnor som varit i samma situation.
Hennes liv har nämligen inte alltid varit så skimrande som det ter sig i dag när hon bor med sin familj i en villa från sent 20-tal med en uppvuxen, vild, blommande trädgård där hon finner ro, njutning och kraft.
Många av oss känner Kristin genom hennes livsstilsblogg, en av landets största, som hon haft i hela 14 år. Här varvas personliga texter och inlägg på teman som recept, entreprenörskap, kvinnokroppen och trädgård. Allt ackompanjerat av Kristins inbjudande bilder. De hittar vi också i hennes bok.
– Vi är nära sammankopplade med naturens alla element. Jag vill uppmana till att använda dem i större utsträckning i våra liv, gärna i små ritualer. Det behöver inte vara så svårare än att du gör egen rökelse av örter. Eller att du börjar gå ut med en kopp kaffe i trädgården på morgonen, sänker axlarna, tar in naturen, försöker må bra och ha ett öppet sinne. För mig är det lustfyllt och tryggt med vardagliga ritualer.
Måltider är också viktiga ritualer i Kristins liv, ensamma sådana såväl som med familj eller vänner. Smaker, måltider och mat hör definitivt till livets glädjeämnen.
– Jag gillar att utforska, experimentera och vågar misslyckas i köket. Jag går helt på lust och känsla. Jag byter ut och höftar, säger Kristin som är mån om vad hon stoppar i sig.
Helst äter hon så ren mat som möjligt. Många av hennes egna recept utgår från de egna odlingarna. Råvarorna får också gärna komma från havet, en annan miljö, jämte trädgården som Kristin älskar högt. Havet är stärkande. Hon kallbadar, skrubbar kroppen med tång och vågsurfar.
– Jag dyker efter tång och har gärna med mig stormkök till stranden. I kylväskan finns färsk fisk, citron, smör och vitt vin. Först kokas potatisar i en gryta med saltvatten och blåstång och sedan kokas torsk virad i tång, det blir en helt fantastisk måltid!
Om färsk tång inte finns att tillgå, ivrar Kristin för andra typer av matlagning utomhus. Varför inte i skogen? Att steka upp nyplockad svamp på stormkök är en härlig upplevelse.
– Men det ska inte vara för svårt, så halva gänget står där sura och hungriga. Däremot krävs en hel del förberedelser och det är viktigt att inte glömma kryddorna, tipsar Kristin.
När det gäller att tanka kraft från omgivningarna, har hon onekligen det förspänt med boende nära havet, en stor trädgård i odlingszon 1 och ett fritt frilansliv. Så är det förstås inte för alla. Därför vill hon uppmuntra till ”gräv där du står”.
– Kanske har du en balkong för odling och kreativitet. Och det finns många vackra miljöer i hela landet, ostkustens fantastiska skärgård eller skogarna som finns överallt. Vill man arbeta med lera så går det utmärkt att börja hemma vid köksbordet, du måste inte inreda en keramikverkstad för att komma i gång!
Lockar inte utomhusmåltider eller kallbad så har Kristin mängder av andra idéer för att lyfta livsandarna. Vad sägs om att blanda eget te, anlägga en liten odling med ettåriga blommor till egna buketter, sätta dig in i hur bokashi fungerar, växtfärga tyg eller göra egen rökelse? Boken innehåller tips på allt detta.
– Det ena går in i det andra, så är det med allt jag gör, och min blogg är navet, eller hjärtat i allt. Det var där allting startade och det är alltid den jag utgår ifrån.
Utifrån bloggen har Kristin byggt en verksamhet som inbegriper en butik, hon fotograferar, gör samarbeten med företag och föreläser om entreprenörskap och sociala medier. Nyckeln till att lyckas på sociala medier, är enligt Kristin regelbundenhet, variation och äkthet.
– För att vara äkta måste det vara roligt. Jag försöker lägga upp något varje dag men har jag inget att säga så hoppar jag över. Det vore respektlöst av mig att lägga ut något som inte har någon mening. Jag vill att följarna ska bli inspirerade eller lära sig något, inte läsa min dagbok.
Att vara en nyfiken, öppen och kreativ person är nog ett måste om man framgångsrikt ska driva en blogg i 14 år. Bara det att Kristin startade den utan att ens ha en mejladress eller egen dator säger en del om henne som person.
– Jag hade precis varit föräldraledig när jag började blogga. Jag sydde barnkläder av loppistyger och fixade i trädgården men hade inga andra personliga intressen på den tiden. En kompis till mig hade en blogg och jag tyckte det verkade så kul med text och bild i det formatet och ett spännande sätt att bygga relationer.
Utifrån det har hon lärt sig allteftersom och att utmana sig själv är något hon alltid vill uppmana till.
– Det var en otroligt stor utmaning att skriva boken. Dagligen skriver jag korta noveller och publicerar à la minute, jag kan gå in och ändra och det är inte lika prestigefyllt. Med boken kändes allt så stort, men nu finns den här och jag är jätteglad och tacksam!
Kristin Lagerqvist
Ålder: 43 år.
Bor: Villa i Varberg.
Familj: Maken Jonas, 42 år, tre söner i åldrarna 23, 16 och 12 år samt hunden Boris, 5 år.
Gör: Entreprenör, kreatör, ägare och grundare av livsstilskonceptet KLco.
Aktuell: Med sin första bok Krickelins livskraft från trädgård och hav (The Book Affair).
3 ätbara favorit-blommor
Krasseblomma
Lättodlad blomma med pepprig och söt smak, såväl blad som blomma passar perfekt i sallad.
Ringblomma
Odla egna och blanda gärna den vanliga brandgula färgen med dov ljusgul eller aprikosfärgade blommor. Plocka av kronbladen och strössla över maten, smaken är milt bitter.
Kryddtagetes
Det finns många sorters tagetes och den som är bäst att äta är kryddtagetes. Den har tydlig citronsmak.
Trädgårdens smoothie
Att mixa ihop en grön smoothie av mangold gör du på ett kick. Se till att göra en extra sats så att du har till hela dagen.
2 portioner
Du behöver:
1 näve färska mangoldblad
1 citron
1 rejäl bit ingefära, som en stor tumme ungefär
1 äpple
1 tsk matchapulver
4 dl havremjölk
1/2 dl solroskärnor
Gör så här:
- Skölj mangoldbladen. Skala citron, ingefära och äpple, skär i bitar och ta bort kärnorna. Mixa sedan alltihop i en blender, matberedare eller med en stavmixer.
Trädgårdens sallad
Den här salladen är busgod och blir extra festlig på sommaren eftersom man då kan dekorera den med färgglad krasse, vilket dessutom ger lite pepprigt sting på tungan.
2–4 portioner
Du behöver:
1 ½ dl solroskärnor
1 fänkål
1 medelstor gurka
1 knippe dill
3 msk kapris
2 citroner
Olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
- Rosta solroskärnor i torr panna och salta lätt med flingsalt.
- Hyvla fänkål fint med mandolin och lägg den i en skål med iskallt vatten, gärna med ett par isbitar i.
- Skär eller hyvla gurkan och grovhacka dillen. Häll av vattnet från fänkålen och blanda ner gurka, dill, solrosfrön och kapris.
- Tvätta citronerna noggrant och riv zest från en citron över salladen. Pressa därefter saften från båda citronerna över alltihop.
- Smaka av med en god olivolja, salt och peppar. Avsluta med att dekorera med de ätbara blommor som säsongen erbjuder.
Trädgårdens teblandning
Släng inte din teblandning efter att du bryggt och druckit av teet – det går bra att återanvända bladen i ett bröd som du bakar eller att mixa ner dem i en god smoothie.
1 sats teblandning
Du behöver:
Mynta
Svartvinbärsblad
Rosenblad från vresros
Ringblomma
Röda och svarta vinbär
Nypon
Gör så här:
- Torka mynta, vinbärsblad, rosenblad och ringblomma. De flesta örter och blommor går utmärkt att torka på en plåt eller bricka inomhus, i ett väl ventilerat och mörkt utrymme, men det går även att torka dem i ugnen om man vill korta ner torktiden. Då sätter du ugnen på lägsta effekt och lämnar ugnsluckan på glänt. Kika till dem då och då och ta ut dem igen när de är helt torra (tiden varierar beroende på växtdelarnas tjocklek med mera).
- Torka vinbären i ugn i 1 timme på 50°. Ta sedan ut bären och låt dem svalna. Höj samtidigt temperaturen i ugnen till 70°.
- Placera de svalnade vinbären i ugnen igen och torka i ytterligare 2 timmar, tills de är mjuka.
- Medan du väntar på vinbären kan du dela nyponen och kärna ur dem.
- Sätt nu ugnen på 90°, sprid ut nyponen på en plåt och torka dem i ugnen i 8–10 timmar, förslagsvis över natten. Skulle de inte kännas helt torra låter du dem helt enkelt stå kvar längre i ugnen. Man kan också stänga av ugnen och låta dem stå kvar på eftervärmen.
- Blanda ihop alla dina torkade ingredienser och lägg i en torr och väl försluten burk. Klart!
Foto: Kristin Lagerqvist