Falafel med rödbeta, bulgur, grönkål och aprikoser
Tips! Rätten är god som vardagsrätt men också på julbordet som ett vegetariskt alternativ.
4 portioner
Du behöver:
1 paket falafel med rödbeta
2 dl grov bulgur
150 g grönkål
1 citron
150 g torkade aprikoser
100 g valnötter
½ gurka
250 g körsbärstomater
1 dl hackade örter t ex mynta, persilja och dill
150 g fetaost
3 dl valfri yoghurt, t ex soygurt
5 msk olivolja
pickles eller pfefferoni
salt, svartpeppar
Gör så här:
1. Värm falafeln enligt anvisning på förpackningen.
2. Koka bulguren enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
3. Repa grönkålen, skär den i mindre bitar och massera med saften av en halv citron.
4. Rosta valnötterna i en torr stekpanna och hacka dem grovt.
5. Tärna aprikoserna, tomaterna och gurkan.
6. Mosa fetaosten och blanda med yoghurt och 2 msk olja. Smaka av med salt, peppar och citronskal.
7. Blanda bulgur med aprikoserna, gurkan, tomaterna, grönkål och örter. Häll på ca 3 msk olivolja och krydda med salt och peppar.
8. Lägg upp på fat och servera med falafel, pfefferoni, fetaostyoghurt och resten av citronen skuren i klyftor.
Foto och recept: Sevan