Fänkålsgranita med grädde och vinbär
12 jul, 2022
AvMorten Shou
Imponera på gästerna med denna smakbomb till efterrätt – en fänkålsgranita med grädde och vinbär.
Annons
Fänkålsgranita med grädde och vinbär
Granita återfinns ofta i mellanakten för att svalka gommen mellan rätterna, men här låter vi den spela huvudrollen i en dessert med gräddig botten.
4 portioner
Annons
Du behöver:
3 små gurkor
½ dl (50 g) rörsocker
2 fänkålstoppar (de gröna vipporna)
20 g babyspenat
½ citron
Havssalt
Sockerlag
1 ½ dl vatten
1 dl socker
Topping:
100 g svarta vinbär
1 msk socker
50 g kokta speltkärnor
2 msk akaciahonung
1 msk vatten
Till servering:
5 dl grädde
10 g bipollen
Gör så här:
- Koka vatten och socker tills sockret lösts upp och du får en sirapsaktig sockerlag. Låt kallna.
- Skölj och riv gurkorna på rivjärn. Vrid ur vätskan, spara gurkan till annat (tex tsatsiki). Du behöver 250–300 g gurkvatten till granitan.
- Mixa sockerlagen med resterande ingredienser till granitan. Sila genom en silduk och låt lagen stelna i frysen. Rör runt i den varje halvtimme tills den får fina, gröna iskristaller. Låt eventuellt stå i frysen ett dygn.
- Blanda vinbär med lite socker. Rosta speltkärnorna i en varm torr stekpanna. Rör ner honung och vatten och låt blandningen karamellisera lätt. Låt svalna och hacka sedan grovt.
- Vispa upp grädden lätt. Fördela grädden i djupa tallrikar, lägg på vinbär, klicka på granitan och strö karamelliserade speltkärnor och bipollen över.
Foto: Stine Christiansen
Annons