Fannys örtkyckling i långpanna
4–5 personer
Du behöver:
4–5 frysta stora kycklingklubbor
4 msk (2+2) olivolja
2–3 medelstora morötter, i bitar
1 zucchini, i bitar (ca 200 g)
2 röda paprikor, i bitar
2 medelstora rödlökar, i klyftor
4 medelstora potatisar (kan uteslutas)
15 svarta oliver
7–8 vitlöksklyftor, skalade
knappt 2 tsk flingsalt
svartpeppar ur kvarn
1 msk torkad timjan
1–2 tsk torkad rosmarin
2–3 dl torrt vitt vin
späda kvistar av färsk rosmarin eller timjan
Gör så här:
Smörj en stor ugnslångpanna lätt med 2 msk olivolja. Lägg i de frysta otinade kycklingklubborna och alla grönsakerna skurna i stora bitar. Morötterna kan skäras på längden liksom zucchinin och paprikan. Om du vill ha med potatis (gott!) så skala och skär den i klyftor på längden. Strö över oliverna och hela vitlöksklyftor. Smula över salt, och peppra rätt rejält. Strö över torkad timjan och rosmarin. Häll över vinet och avsluta genom att ringla över 2 msk olja.
Sätt in i 200° ugnsvärme i 50–60 minuter. Sänk eventuellt värmen mot slutet. Garnera med kryddkvistar.
Servera med grönsallad med smulad chèvre och rostade pinjenötter.
Recept: Anna Bergström
Foto: Fanny Bergström