5 fantastiska nyårsdrinkar
1. Solnedgång
1 drink
Tid: 2 minuter
Sippa gärna på den här drinken framför en öppen brasa.
Du behöver:
1 cl punsch
1 cl brandy
Gör så här: Häll ingredienserna över lite is i ett glas.
2. I full blom
1 drink
Tid: 5 minuter
Låt de delikata blommiga aromerna förhöjas av lite gin.
Du behöver:
2 cl Grenall’s Bloom gin
2 1/2 cl färskpressad blodgrapesaft
1/4 cl Pisang Ambon
1/4 cl Luxardo Maraschino
1/2 cl fläderblomslikör (till exempel St Germain)
1 tsk honungslag (koka ihop 3 delar honung och 2 delar vatten)
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser i en shaker med is och sila ner i ett isfyllt glas.
3. Pärondröm
1 drink
Tid: 5 minuter
Päronvodka tillför en fin blommig ton till den här goda blandningen.
Du behöver:
1 cl päronvodka (till exempel Nils Oscar Vodka plus päron/mynta eller Pure green vodka)
1 msk äpple-syrup (till exempel från Monin)
2 msk fläderblomssaft
3 msk färskpressad limejuice
is
kryddig Ginger Beer (till exempel Fentimans)
1 päronklyfta till garnering
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser förutom ölen med is i en shaker. Sila två gånger innan du häller ner det i ett champagneglas. Toppa med kall öl och en päronklyfta.
4. Fläderbubbel
6 personer
Tid: 2 minuter
Den här drinken blir snabbt en favorit bland gästerna.
Du behöver:
6 cl gin
12 msk fläderblomslikör (till exempel St Germain)
färskpressad citronsaft
champagne eller mousserande vin
Gör så här: Häll 1 cl gin och 2 msk fläderblomslikör i alla 6 glasen. Tillsätt en skvätt citronsaft och toppa med champagne eller mousserande vin.
5. Svartvinbärssammet
6 personer
Tid: 15 minuter
En rustik tolkning av den klassiska drinken Kir Royale. Den här smaskiga cocktailen är både vacker att titta på och perfekt start på kvällen.
Du behöver:
175 g svarta vinbär
50 g råsocker
6 msk cognac
1 flaska kyld champagne (eller mousserande vin)
Gör så här: Lägg bären och råsocker i en kastrull (du kan spara lite bär till servering om du vill). Sätt spisen på svag värme tills sockret smält. Rör om försiktigt tills det tjocknar och blir som en sirap (cirka 5 minuter). Sila ner sirapen i en bunke och pressa bären med en slev mot silen för att få ut så mycket smak som möjligt. Låt sirapen svalna. Om du vill dekorera kanterna på glasen kan du försiktigt doppa kanterna i sirapen och sedan i råsocker. Blanda cognacen med den resterande sirapen och häll några matskedar av det i varje glas. Toppa med kyld champagne eller mousserande vin, servera direkt.
Fler recept: 3 lyxiga drinktilltugg till cocktailpartyt
Av: Joanna Farrow
Foto: Maja Smend