Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Farmarkaka

01 jun, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6–8 personer

Tid: 20 minuter + 1 timme i kylen och 40 minuter i ugnen

En läcker paj med äpplen, nötter, kanel och kardemumma som sprider väldoft i hela köket. Den får ett nytt charmigt utseende varje gång den bakas.

Pajdeg:

4 dl vetemjöl

3 msk socker

150 g smör

1–2 msk kallt vatten

Fyllning:

3–4 stora äpplen

1 dl socker

1 1/2 tsk kanel

1 tsk malen kardemumma

1 dl hackade valnötter (eller pecannötter eller mandlar)

1 msk potatismjöl

2 msk kallt smör

florsocker (till garnering)

Serveras med:

vaniljglass eller vaniljsås

Blanda mjöl, socker och smör till pajdegen i matberedare. Kör tills det blir smuligt (eller hacka samman blandningen på ett bakbord med en kniv). Tillsätt det kalla vattnet och mixa några sekunder. Lägg degen i plastpåse i kylen i 1 timme.

Annons

Skala, dela och kärna ur äpplena, skär dem i tunna skivor. Blanda socker, kanel, kardemumma, nötter och potatismjöl i en stor skål, lägg i äppelskivorna och blanda runt.

Sätt ugnen på 200°.

Pajen blir snyggast om du använder en springform som ”ram”, men ser personligare ut om du väljer att göra den på fri hand. Ta bort botten till springformen, ställ ringen på en plåt med bakplåtspapper. Knåda snabbt ihop degen och kavla ut den till en rundel mellan två bakplåtspapper. Lyft över degen till ringen och låt sidorna hänga över kanten. Lägg äppelblandningen i mitten, hyvla över smör och vik degkanten över äpplena, se bilden.

Grädda i 40–50 minuter. Ta loss ringen och låt kakan svalna något. Pudra florsocker över och servera med vaniljglass eller en god vaniljsås.

Annons