Farmarkaka
6–8 personer
Tid: 20 minuter + 1 timme i kylen och 40 minuter i ugnen
En läcker paj med äpplen, nötter, kanel och kardemumma som sprider väldoft i hela köket. Den får ett nytt charmigt utseende varje gång den bakas.
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
3 msk socker
150 g smör
1–2 msk kallt vatten
Fyllning:
3–4 stora äpplen
1 dl socker
1 1/2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 dl hackade valnötter (eller pecannötter eller mandlar)
1 msk potatismjöl
2 msk kallt smör
florsocker (till garnering)
Serveras med:
vaniljglass eller vaniljsås
Blanda mjöl, socker och smör till pajdegen i matberedare. Kör tills det blir smuligt (eller hacka samman blandningen på ett bakbord med en kniv). Tillsätt det kalla vattnet och mixa några sekunder. Lägg degen i plastpåse i kylen i 1 timme.
Skala, dela och kärna ur äpplena, skär dem i tunna skivor. Blanda socker, kanel, kardemumma, nötter och potatismjöl i en stor skål, lägg i äppelskivorna och blanda runt.
Sätt ugnen på 200°.
Pajen blir snyggast om du använder en springform som ”ram”, men ser personligare ut om du väljer att göra den på fri hand. Ta bort botten till springformen, ställ ringen på en plåt med bakplåtspapper. Knåda snabbt ihop degen och kavla ut den till en rundel mellan två bakplåtspapper. Lyft över degen till ringen och låt sidorna hänga över kanten. Lägg äppelblandningen i mitten, hyvla över smör och vik degkanten över äpplena, se bilden.
Grädda i 40–50 minuter. Ta loss ringen och låt kakan svalna något. Pudra florsocker över och servera med vaniljglass eller en god vaniljsås.