Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Färsk pasta med västerbottenspesto

24 maj, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på färsk pasta med västerbottenspesto
Peter Kam
Vår västerbottenspesto smaksätts även med dill, vilket verkligen ger känslan av svensk sommar! Ät tillsammans med färsk pasta.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioliBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

Färsk pasta med västerbottenspesto

Med västerbottensost och dill blir peston extra lyxig och med en härlig svensk sommarsmak. Peston är god att även röra ner i en varm färskpotatissallad.

Annons

4 portioner

Du behöver:

400 g färsk bandpasta

Västerbottenspesto:

1 dl riven västerbottensost
1 dl hackad dill
1 dl babyspenat
½ dl rostade solroskärnor
1–1 ½ dl rapsolja
1 msk citronsaft
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

30 g västerbottensost

Gör så här:

  1. Västerbottenspesto: Sköjl dillen. Finriv osten. Mixa dill, spenat, västerbottensost, solroskärnor och olja till en krämig pesto i en matberedare. Börja med 1 dl olja och tillsätt ev lite mer om det behövs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara cirka ½ dl av pasta­vattnet och låt pastan rinna av i en sil.
  3. Servering: Vänd ihop pasta, pastavatten och pesto i kastrullen i 1–2 minuter så att du får en krämig pastarätt.
  4. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med nyriven västerbotten.

Foto: Peter Kam, Nick Degn

Annons