Färskost med egen smaksättning
8–12 personer
Med örter:
1 ask färskost, ca 200 g
1 kruka basilika
1 klyfta vitlök, gärna färsk
1 tsk olivolja
salt och peppar
Garnering:
färsk oregano eller annan ört
Gör så här:
Kör basilika, vitlök, olja, salt och peppar i mixer. Häll över blandningen i en bunke och rör ihop med färskosten. Kör inte osten i mixer, den blir mjuk och rinnig. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en fin skål och dekorera med lite oregano eller annan färsk ört.
Med tomat och chili:
1 salladslök, finhackad
olja till stekning
1 ask färskost, ca 200 g
1 msk tomatpuré
1 knivsudd chili
salt
Garnering:
tunt strimlad torkad chili eller valfri ört
Gör så här:
Stek salladslöken mjuk i lite olja utan att den tar färg. Låt svalna. Rör ihop alla ingredienser med färskosten i en bunke och smaka av
med salt. Lägg upp i en skål och garnera med torkad chili eller valfri ört.
Av: Sandra Hamilton
Foto: Hanna Björkstedt