Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Färskostfylld lax med varm sallad på vitlöksgrillad potatis och babyspenat

28 okt, 2012
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
0064_EMV1207.pdf

Färskostfylld lax med varm sallad på vitlöksgrillad potatis och babyspenat

Tid: 45 minuter

1,2 kg laxfilé (hel laxsida, urbenad)

400 g philadelphiaost (med vitlök och örter)

3 citroner

färsk basilika

200 g körsbärstomater

salt och peppar

1 kg smått & gottpotatis (tvättad och klar)

olivolja

3 vitlöksklyftor

några kvistar färsk rosmarin

flingsalt och svartpeppar

100 g babyspenat (gärna sköljd och färdig att servera)

1 knippe salladslök

Skär en ficka längs med skinnet på varje sida, men skär inte ända ut, utan lämna några centimeter hela längst ut på sidorna. Fyll fickorna med färskosten och tryck till och ihop fi lénigen. Pressa över en citron och strö över hackad basilika, salta och peppra. Lägg på citronklyftor och körsbärstomater och sätt in i ugnen på 200° i cirka 30 minuter.

Dela potatisen och lägg i en ugnsfast form tillsammans med olivolja, hackad vitlök, rosmarin och flingsalt. Rosta i ugnen på 200°, i ca 35–40 minuter tills potatisen fått en fin gyllene färg. Blanda den varma potatisen med babyspenat och hackad salladslök. Ringla över lite olivolja, strö över flingsalt och servera till laxen.

Av Joanna Farrow 
Foto Maja Smend

Annons