Färskostfylld lax med varm sallad på vitlöksgrillad potatis och babyspenat
Färskostfylld lax med varm sallad på vitlöksgrillad potatis och babyspenat
Tid: 45 minuter
1,2 kg laxfilé (hel laxsida, urbenad)
400 g philadelphiaost (med vitlök och örter)
3 citroner
färsk basilika
200 g körsbärstomater
salt och peppar
1 kg smått & gottpotatis (tvättad och klar)
olivolja
3 vitlöksklyftor
några kvistar färsk rosmarin
flingsalt och svartpeppar
100 g babyspenat (gärna sköljd och färdig att servera)
1 knippe salladslök
Skär en ficka längs med skinnet på varje sida, men skär inte ända ut, utan lämna några centimeter hela längst ut på sidorna. Fyll fickorna med färskosten och tryck till och ihop fi lénigen. Pressa över en citron och strö över hackad basilika, salta och peppra. Lägg på citronklyftor och körsbärstomater och sätt in i ugnen på 200° i cirka 30 minuter.
Dela potatisen och lägg i en ugnsfast form tillsammans med olivolja, hackad vitlök, rosmarin och flingsalt. Rosta i ugnen på 200°, i ca 35–40 minuter tills potatisen fått en fin gyllene färg. Blanda den varma potatisen med babyspenat och hackad salladslök. Ringla över lite olivolja, strö över flingsalt och servera till laxen.
Av Joanna Farrow
Foto Maja Smend