Färskostfylld laxterrin med lingon och gin
För att göra terrinerna behöver du 10 små portionsformar, eller släta mazarinformar, samt plastfilm. Terrinerna kan förberedas dagen innan om man vill.
1 kg gravad lax
1 kruka gräslök
400 g philadelphiaost
1/2 dl gin
salt och vitpeppar
1 dl frysta lingon
2 limer
nymalen svartpeppar
1 kruka dill
Skär gravlaxen i tunna stora skivor, och skär bort det mörka på skivorna. Finhacka gräslöken och blanda med färskosten. Smaksätt med gin, salt och vitpeppar. Vänd försiktigt ner 3/4 dl av lingonen så att de inte går sönder. Låt dem vara frysta så släpper de inte färgen.
Täck portionsformarna med plastfilm. Täck formen med laxskivor, låt laxen hänga över kanterna. Fyll formarna med ostmassan. Lägg över laxskivorna och pressa försiktigt ihop terrinen.
Låt den stå i kyl, gärna över natten. Vid serveringen vänder du upp formarna, och garnerar terrinerna med limeklyfta, nymalen svartpeppar, ärtskott, rödlök samt resterande lingon.