Färskpotatissallad med tångkaviar
02 apr, 2020
AvRedaktionen
Frida Ronges recept på färskpotatissallad med tångkaviar är underbart gott. Servera med rökt gräddfil och toppa med alger, olja och dill!
Annons
Receptet är ett utdrag från boken Food Retreat (Natur & Kultur) av Frida Ronge.
4 portioner
Färskpotatissallad:
1⁄2 kg färskpotatis
200 g kombu
50 g olika alger, t ex wakame, goma wakame, havssallad, rörhinna, dulsetång, nori, tångpärlor, aonori, algsallad
1 dl maizena
2 dl matolja
1 1⁄2 dl gräddfil
3 dl rökspån
4 salladsblad
30 g tångkaviar
Några dillkvistar
1 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
1 citron, rivet skal
Kombuolja:
2 dl matolja
Annons
100 g kombualg
50 g babyspenat
Gör så här:
- Koka potatis med kombu och salt.
- Vänd algerna i maizena och fritera i 170 gradig olja tills de är krispiga.
- Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och salta.
- Lägg gräddfilen på en tallrik och ställ den högst upp i en avstängd ugn.
- Lägg rökspån i en stekpanna, värm upp ordentligt, tänd på med brännare tills det börjar brinna.
- Sätt på ett lock och ställ stekpannan längst ner i den kalla ugnen.
- Ta bort locket på stekpannan och rök gräddfilen i den avstängda ugnen cirka 20–30 minuter.
- Värm upp oljan till 70°.
- Lägg i kombun, dra åt sidan och låt stå någon minut.
- Mixa kombuoljan i kannmixer och tillsätt bladspenat.
- Mixa tills oljan blir grön, sila därefter oljan genom en finmaskig sil.
- Skär potatisen i skivor, ringla över gräddfilen och toppa med olika alger, tångpärlor, salladsblad, olja, citronskal och dill.
- Avsluta med att ringla över lite kombuolja.
Recept: Frida Ronge
Foto: Simon Bajada
LÄS MER:
Mandelpotatissallad med champinjoner och citroncreme
Annons