Fattiga riddare med romsirap och bär
04 mar, 2020
AvRedaktionen
En favorit som alltid funkar! Bjud på fattiga riddare i lyxig tappning – med romsirap och bär.
Annons
4 portioner
Fattiga riddare med bär:
6 dagsgamla croissanter
3 dl standardmjölk
3 ägg
1 ½ dl (50 g) farinsocker
½ tsk äkta vaniljpulver
½ tsk stött kanel
¼ tsk stött muskotnöt
¼ tsk salt
125 g hallon, frysta går bra
125 g blåbär, frysta går bra
1 tsk smör till ugnsfatet
Romsirap:
1 ½ dl (200 g) lönnsirap
1 msk mörk rom
Garnering:
1 tsk florsocker
Gör så här:
- Smöra ett ugnsfast fat.
- Dela croissanterna i halvor på längden.
- Vispa upp mjölk, ägg, farinsocker, vaniljpulver, kanel, muskot och salt med elvisp i en skål.
- Doppa croissanterna i mjölkblandningen så de blir helt indränkta.
- Fördela dem tätt i ugnsformen.
- Slå resterande mjölkblandning över.
- Fördela ⅔ av bären över, täck med plastfolie och låt stå i kylskåp minst 2 timmar.
- Värm ugnen till 175°.
- Ta ut fatet, ta bort folien och låt stå i rumsvärme i ca 30 minuter.
- Täck med ugnsfolie och grädda i ugnen i 20 minuter.
- Ta sedan bort aluminiumfolien och baka vidare i ugnen 10–15 minuter, tills brödet är gyllene och har puffat upp lite.
- Värm lönnsirap i en kastrull på låg värme.
- Tillsätt rom och rör runt.
- Ta från värmen och slå romsirapen i en liten skål eller kanna.
- Servera de gräddade croissanterna med siktat florsocker, romsirap och resten av bären.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft, Fabian Björk
LÄS MER:
4 klimatsmarta och kreativa recept med bröd
Annons