Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Rätt recept på Frilly-cake

15 maj, 2013
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tyvärr har det smugit sig in ett fel i receptet på Frilly-cake som publicerades i ELLE mat & vin nr 2, vilket gör att jordgubbsmoussen inte stelnar.

Vi ber om ursäkt för missen, här kommer det rätta receptet!

 

Frilly cake

”Frilly cake” är en amerikansk skapelse. ”Frill” betyder volang eller krås och det har den här tårtan gott om.

12 bitar

 

botten:

100 g smör

4 ägg

4 dl strösocker

1 vaniljstång, fröna

2 dl mjölk

6 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

 

jordgubbsmousse:

500 g frysta jordgubbar, tinade (eller färska om säsong)

1 1/2 dl florsocker

1 vaniljstång, fröna

400 g cream cheese, rumstempererad

4 tsk Dr Oetker gelatinpulver + 1 dl kallt vatten

Annons

 

marängsmörkräm:

500 g smör, rumsvarmt

6 äggvitor

5 dl strösocker

1 krm salt

1 msk pressad citron

några droppar röd karamellfärg

 

Baka bottnarna: Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla två runda formar, cirka 23 centimeter i diameter. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker med vaniljfröna krämigt med elvisp. Rör i mjölken och det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål vänd i dem i äggsmeten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen cirka 35-40 minuter. Låt de svalna.

Gör jordgubbsmoussen: Häll av jordgubbarna om de varit frysta och mixa slätt med florsockret. Tillsätt vaniljfrön och cream cheese och mixa till en slät kräm. Lös upp gelatinpulvret i vattnet några minuter. Värm det sedan i mikrovågsugn 20-30 sekunder eller varmt vattenbad tills det löst sig helt. Blanda noga i det smälta gelatinet i jordgubbsblandningen och kyl moussen övertäckt i kylen cirka en timme.

Annons

Gör marängsmörkrämen: Vispa smöret krämigt med elvisp. Sjud vatten i en kastrull. Sätt över en värmetålig bunke av metall som passar i kastrullen. Lägg i äggvitor, socker, salt och citron i bunken och vispa kraftigt tills marängsmeten uppnår 65 grader. Ta skålen från värmen, droppa i karamellfärgen till önskad färg och fortsätt vispa med elvisp till en fluffig maräng, cirka 10 minuter. Tillsätt en klick smör i taget och fortsätt vispa tills allt smör är väl blandat med marängen och du har en slät rosa kräm.

Montering: Dela bottnarna i två delar vardera och skär till dem ovanpå så de är helt släta. Lägg en av de understa på ett tårtfat. Fördela sedan moussen mellan bottnarna och sätt ihop tårtan med en trägrillpinne i mitten så håller det ihop bättre. Bred ett lager smörkräm över hela tårtan. Fyll resten i en sprits med ett smal rektangulärt munstycke. Spritsa på tårtans kanter i långa vertikala rader genom att föra spritsen fram och tillbaka i cirka två centimeter långa rörelser så du får ett fint mönster. Fortsätt ända upp och gör sedan nästa ”stapel” bredvid tills du har täckt hela tårtan. Spritsa ett mönster som en kant ovanpå högst upp på tårtans topp.

Annons

 

Tips!

Förvara gärna tårtan svalt men inte för kallt då stelnar frostingen. Gör bottnarna och fyllningen och lägg ihop tårtan dagen före. Gör marängsmörkrämen samma dag och garnera med den.

 

 

 

 

 

 

 

Annons