Fem sätt att ta hand om vinslattarna
Allt vin blir, trots vad folk säger, inte bättre med åldern. Åtminstone inte i öppnade flaskor eller vin som hällts på karaff. När vinet kommer i kontakt med luften så gör syret att vinet oxiderar för att slutligen förvandlas till vinäger. Fast den förvandlingen tar en bra stund och överblivet vin håller längre än vad man kan tro. Så det kan vara värt att smaka innan man bestämmer sig för att göra något annat med slatten. Men om vinet inte längre funkar som bordsdryck finns det flera sätt att ta tillvara slattarna.
Så tar du hand om slattarna
1. Frys in
Vin är, som bekant, en fantastisk smaksättare i allt från sås till gryta och risotto. Köttfärssåsen stiger till oanade höjder med en skjuts av slatten. Så frys in slattarna och ta fram när behov finnes. Använd istärningslåda eller påse så kan du dessutom dosera lättare. Fryser du vinet i tärningspåse så förhindrar du dessutom vinet från att oxidera ytterligare.
2. Använd som fläckborttagare
Ont ska med ont fördrivas! Det låter kanske skumt men vitt vin fungerar som fläckborttagare på rödvin. Häll en skvätt på fläcken, låt verka i tio minuter och skölj med ljummet vatten. Vitt vin blandat blandat med bikarbonat kan också fungera på fettfläckar.
3. Få fart på komposten
Ett annat tips är att hälla några droppar vin på komposten. Vinet ska aktivera bakterier och på så sätt få igång förmultningen. Det gör komposten rik på goda bakterier som kan öka tillväxten. En vin-win för alla!
4. Gör egen vinäger
Koka egen vinäger! Bra att ha hemma eller att ge bort i tjusig glasburk. Du behöver en stor glasburk, en del vin och en del vinäger av dräglig kvalitet. Häll vinet och vinägern i burken och komplettera, om du så vill, med kryddor. Täck burken med en bit tyg, fäst med gummisnodd och låt burken stå tio dagar i rumstemperatur. Skaka om innehållet en gång om dagen och när de tio dagarna har gått så är det dags att smaka av. Är vinägern inte tillräckligt sur så häll på en skvätt vin till, tipsar Dryckeslistan.
Häll över på snygg flaska, sätt i kork och vips så har du en fin gå-bort-present.
5. Förvandla till glögg eller sangria
Är man så lyckligt lottad att man har flera slattar över kan de kryddas till något nytt. Till exempel sangria eller glögg. Om du väljer att göra glögg så ger sockret vinet en längre hållbarhet och kryddorna gör att obehagliga smaker från oxidation försvinner.
Läs också:
Varm choklad med rödvin – så enkelt gör du höstens trendigaste dryck
Lista: Här är Systembolagets bästa prosecco!
Elsa Billgren: Mina bästa viner – från rött till champagne
Källa: Expressen, Dryckeslistan, The wine company
Artikeln publicerades först på Året Runt.