Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Påskmat Vintips till middagen

8 mars-special: 5 viner från kvinnliga vinmakare

05 mar, 2025
Kvinnliga vinmakare i vingård och vineri.
Sara Vezza, Victoria Lergenmüller, Trizanne Barnard
Den 8 mars infaller Internationella kvinnodagen. Vinbranschen har länge varit mansdominerad där man ofta favoriserat söner att ta över vingårdarna. Något som tack och lov håller på att förändras. Här är fem kvinnliga vinmakare som imponerar – och vars viner du måste spana in!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så vet du om ditt vin går att lagraBrand logo
Så vet du om ditt vin går att lagra
Vinmakare Sara Vezza med sin Langhe Nebbiolo.

Sara Vezza – Nebbiolo nära hjärtat

Med nebbiolo närmast hjärtat gör Sara Vezza vinmagi i populära vinregionen Piemonte. Hon balanserar snyggt på gränsen mellan tradition och nytänk och har sedan 1999 tagit över vingårdarna i Piemonte efter sina föräldrar. Idag driver hon både sin egen linje under etiketten Sara Vezza, där hon numera fokuserar på mousserande viner – men hon förvaltar även familjeprojektet Josetta Saffirio där fokus ligger på nebbiolo (även om en barbera också ryms i portföljen).

Annons

Vin att testa: Langhe Nebbiolo Josetta Saffirio 2022 (72491), Italien, Piemonte, 219 kr (BS)

Nebbiolo är som sagt den druva som ligger Sara varmast om hjärtat och här får vi en exceptionellt snygg Langhe Nebbiolo med ren frukt av klarröda körsbär, nypon, en vind av trädgårdsrosor och viol, samt härligt syra och matvänlig men ändå slank struktur. Gott till svamprisotto!

Victoria Lergenmüller – drottningen av riesling

Victoria Lergenmüller var bara 21 år när hon tog över familjens vingård Sankt Annaberg i tyska Pfalz. Uppväxt i en vinmakarfamilj fanns vinet i hennes DNA redan vid födseln, och som barn tillbringade hon gärna tid med sin pappa i familjens vingårdar och vinkällare. Men resan till att ratta sitt eget vinvarumärke har inte varit helt lätt.

Annons

”Min pappa har två döttrar, mig och min syster. Men så sent som på 90-talet fanns det traditionella tänkandet inom vinvärlden kvar, och han kunde få kommentarer som: ’Stackars dig som inte har någon son som kan ta över’, säger Victoria till ELLE mat & vin.

Trots att man inom vinbranschen ofta favoriserat söner, har Victoria med sin passion och envishet tagit stora kliv inom yrket och idag gör hon vin i tyska Pfalz under namnet St Annaberg.

Vin att testa: Sankt Annaberg Victoria's Riesling Dry 2023, Tyskland, Pfalz, 149 kr via Vinoteket.se

En riesling med sprittande toner av gröna krispiga äpplen, vit persika, solmogen citron och en skvätt lime. Utmärkt till vårens fisk, skaldjur och pigga primörer.

Vinmakare Catherine Marshall med sin pinot noir.
Klarissa van der Merwe

Catherine Marshall – Vin och konst hand i hand

Inte upptäckt Catherine Marshall ännu? Då har riktigt goda viner att ta dig an; Från mogen, rund, gulfruktig och sötkryddig chenin blanc till lätt, rödbärig och elegant pinot noir. Catherine håller till i Elgin, en region som ligger sydöst om Kapstaden och har ett svalare klimat.

Annons

Catherine började göra vin i garaget hemma i Elgin efter att jobbat som vinmakare i USA. Hon var fast besluten om att göra utmärkta viner på just pinot noir och tog in kloner från Frankrike.

Genomgående för Catherines viner är de vackra etiketterna som pryds av porträtt av kvinnor. Hon samarbetar tätt med en sydafrikansk konstnär, ”We swap paintings for wine”, och när konstnären (Hannetjie de Clercq) har utställningar så sponsrar Catherine med vin. Vin och konst, hand i hand.

Vin att testa: Pinot Noir Sandstone Soils 2023, Sydafrika, Elgin, 265 kr (BS)

Utmärkt svalodlad pinot noir som bjuder på klarröda körsbär, tranbär, rönnbär och en puff kanel, torkade örter och skön, varm kryddighet i finishen. Vinet är lätt på paletten och med tanniner som dansar som små ballerinor på tungan. Urgott till fluffig smördegspaj fylld med svamp.

Trizanne Barnard – opretentiös vinmakning i sydafrika

I närmare 22 år har Trizanne Barnard utforskat vinvärlden och med studier i Stellenbosch och arbete i Australien, Portugal och Alsace, vet hon vad hon håller på med. Och hon älskar att experimentera! 2008 började Trizanne göra vin under egen etikett, och genom att jobba med utvalda odlare och hyra in sig på vineri har hon dessutom möjlighet att köra sitt eget race och gå all in på sin vinfilosofi – utan att för den delen behöva vika sig för investerares intressen.

Annons

”Att jobba på det här sättet möjliggör för unga vinmakare att kicka igång sin karriär utan att det kräver enorma summor pengar, egen vingård eller att man har en vinmakarfamilj i ryggen”, säger hon.

Trizannes motto är att vin ska vara inbjudande, kul och inte tas på för stort allvar. ”Det får inte bli snofsigt!”

Vin att testa: Trizanne Elim Syrah 2022 (59305), Sydafrika, Elim, 299 kr (BS)

Riktigt bra syrah från Trizanne som bjuder på lätt och flörtig munkänsla men också seriös i sin stil. Vinet charmar med mörkrödbärig frukt, saftigt anslag för att ta med dig på en virvlande smakresa bland röda plommon, mogna körsbär, skogshallon, gröna örter och en subtil liten pepprig finish. Gott!

Vinmakare Donatella Cinelli Colombini med sin Rosso di Montalcino.

Donatella Cinelli Colombini – Vineri med enbart kvinnor

Donatelli Cinelli Colombini är en levande legend när det kommer till kvinnliga vinmakare. ”Ett bra vineri accepterar inte kvinnliga chefer” löd länge devisen hos många italienska vinjättar – något som gjorde Donatella Cinelli Colombini rasande. Därför valde hon 1998 att starta vineri under eget namn, med enbart kvinnliga medarbetare ”för att visa att man inte behöver stor kropp och muskler för att göra bra vin”. Varje år delar hon ut pris till kvinnor som gjort något viktigt för kvinnor i vinvärlden, och ceremonin hålls på vingården. Idag är även Donatellas dotter Violante en viktig del av företaget.

Annons

Vin att testa: Donatella Cinelli Rosso di Montalcino 2021 (55070), Italien, Toscana, 309 kr (BS)

Rött vin med frukt och finess. Gott om fräschör men också smakdjup med inslag av plommon, körsbär, fatkryddor, örter och pepprigt avslut. Gott till en krämig lövbiffspasta eller rostbiff.

Foto: Pressbilder från Sara Vezza, Victoria Lergemnüller, Catherine Marshall, Trizanne Barnard och Donatella Cinelli Colombini.

Annons