Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Festfin pasta – 4 goda recept att bjuda på

25 jun, 2019
AvRedaktionen
Skapa en festligare pasta med rätt tillbehör
Pasta är underbart gott och kan varieras i det oändliga – och bli till en riktig festrätt med rätt tillbehör. Här får du fyra nya bjudfavoriter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Fettuccine med lufttorkad skinka och ärter

Fettuccine med lufttorkad skinka och ärter.
Fettuccine med lufttorkad skinka och ärter.

Fettuccine är den typ av bandpasta som är lite bredare än tagliatelle.

4 personer

Ingredienser:

400 g bandpasta

3 dl frysta ärtor

2 1/2 dl matlagningsgrädde

1/2 citron, skalet

1–2 msk citronsaft

1 handfull mynta, hackad

salt

peppar

Till servering:

8 skivor lufttorkad skinka

riven parmesan

ärtskott

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Koka upp ärtor, grädde och citronskal i en panna. Låt småkoka 2 minuter, smaka av med citronsaft, hackad mynta, salt och peppar.

Blanda såsen med den nykokta pastan och servera i djupa tallrikar. Lägg skinkan ovanpå, strö parmesan över och garnera med ärtskott.

2. Conchiglie med vit köttfärssås och svartkål

Conchiglie med vit köttfärssås och svartkål.
Conchiglie med vit köttfärssås och svartkål.

Conchiglie är snäckformad pasta som passar bra till såser med lite grövre delar som kan lägga sig i den öppna skalformen.

Annons

4 personer

Ingredienser:

400 g conchiglie

400 g kalvfärs

olivolja till stekning

1 gul lök, hackad

2 klyftor vitlök, hackade

1 msk oregano

1 dl vitt vin

1 dl köttbuljong

1 liten bunt svartkål

salt

peppar

Till servering:

riven parmesan

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Bryn försiktigt köttet i lite olja. Tillsätt hackad lök, vitlök och oregano och stek lätt någon minut, tills löken är mjuk men innan den tar färg. Slå på vitt vin och buljong och låt allt koka upp. Låt småkoka och reducera tills vätskan nära på förångas helt.

Skölj och strimla kålen, lägg ner i köttsåsen. Sautera tills kålen mjuknar men fortfarande ger lite tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar. Blanda med nykokt pasta och servera genast med rikligt med parmesan.

3. Pappardelle med falafel, aubergine och tomat

Pappardelle med falafel, aubergine och tomat.
Pappardelle med falafel, aubergine och tomat.

Pappardelle är stor och bred pasta, lik fettuccine men ännu bredare. Namnet kommer av det italienska ordet ”pappare” som betyder att slurpa eller sörpla.

Annons

4 personer

Ingredienser:

1 aubergine

300 g falafel

2 klyftor vitlök, hackade

olivolja till stekning

2 tsk oregano

1 krm torkad chili

1 burk konserverade körsbärstomater, 400 g

salt

peppar

400 g pappardelle eller annan bandpasta

Till servering:

hackad persilja

riven parmesan

Gör så här:

Skär auberginen i små tärningar. Stek falafeln i lite olja i en stekpanna, skär dem i mindre bitar om de är stora. Ställ åt sidan.

Stek auberginen och hackad vitlök i rikligt med olja i 3–4 minuter. Tillsätt de stekta tomaterna och låt småkoka i 10 minuter.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Vänd ner den kokta pastan i såsen och smaka av med salt och peppar. Strö över  stekt falafel, hackad persilja och riven parmesan. Servera genast.

4. Ravioli med karljohan och pancetta

Ravioli med karljohan och pancetta.
Ravioli med karljohan och pancetta.

4 personer

Ingredienser:

150 g pancetta eller bacon i tunna skivor

400 g svampfylld ravioli (eller fylld med ricotta)

Annons

1 schalottenlök

250 g färsk karljohansvamp eller annan svamp

smör till stekning

1/2 dl torrt vitt vin

1 1/2 dl vispgrädde

salt

peppar

Till servering:

hackad persilja

riven parmesan

Gör så här:

Stek pancetta lätt knaprig och låt rinna av på en bit hushållspapper. Koka pasta. Hacka schalottenlöken fint.

Rensa svampen och skär i mindre bitar. Stek schalottenlök och svamp i smör tills all vätska kokat bort. Tillsätt vin, koka upp och låt småkoka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Vänd ner den nykokta pastan i såsen och lägg sedan upp på tallrikar. Strö pancetta, persilja och parmesan över och servera genast.

Fler goda pastarätter hittar du här >>

Recept: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Bettina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons