Festfin pasta – 4 goda recept att bjuda på
1. Fettuccine med lufttorkad skinka och ärter
Fettuccine är den typ av bandpasta som är lite bredare än tagliatelle.
4 personer
Ingredienser:
400 g bandpasta
3 dl frysta ärtor
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 citron, skalet
1–2 msk citronsaft
1 handfull mynta, hackad
salt
peppar
Till servering:
8 skivor lufttorkad skinka
riven parmesan
ärtskott
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Koka upp ärtor, grädde och citronskal i en panna. Låt småkoka 2 minuter, smaka av med citronsaft, hackad mynta, salt och peppar.
Blanda såsen med den nykokta pastan och servera i djupa tallrikar. Lägg skinkan ovanpå, strö parmesan över och garnera med ärtskott.
2. Conchiglie med vit köttfärssås och svartkål
Conchiglie är snäckformad pasta som passar bra till såser med lite grövre delar som kan lägga sig i den öppna skalformen.
4 personer
Ingredienser:
400 g conchiglie
400 g kalvfärs
olivolja till stekning
1 gul lök, hackad
2 klyftor vitlök, hackade
1 msk oregano
1 dl vitt vin
1 dl köttbuljong
1 liten bunt svartkål
salt
peppar
Till servering:
riven parmesan
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Bryn försiktigt köttet i lite olja. Tillsätt hackad lök, vitlök och oregano och stek lätt någon minut, tills löken är mjuk men innan den tar färg. Slå på vitt vin och buljong och låt allt koka upp. Låt småkoka och reducera tills vätskan nära på förångas helt.
Skölj och strimla kålen, lägg ner i köttsåsen. Sautera tills kålen mjuknar men fortfarande ger lite tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar. Blanda med nykokt pasta och servera genast med rikligt med parmesan.
3. Pappardelle med falafel, aubergine och tomat
Pappardelle är stor och bred pasta, lik fettuccine men ännu bredare. Namnet kommer av det italienska ordet ”pappare” som betyder att slurpa eller sörpla.
4 personer
Ingredienser:
1 aubergine
300 g falafel
2 klyftor vitlök, hackade
olivolja till stekning
2 tsk oregano
1 krm torkad chili
1 burk konserverade körsbärstomater, 400 g
salt
peppar
400 g pappardelle eller annan bandpasta
Till servering:
hackad persilja
riven parmesan
Gör så här:
Skär auberginen i små tärningar. Stek falafeln i lite olja i en stekpanna, skär dem i mindre bitar om de är stora. Ställ åt sidan.
Stek auberginen och hackad vitlök i rikligt med olja i 3–4 minuter. Tillsätt de stekta tomaterna och låt småkoka i 10 minuter.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Vänd ner den kokta pastan i såsen och smaka av med salt och peppar. Strö över stekt falafel, hackad persilja och riven parmesan. Servera genast.
4. Ravioli med karljohan och pancetta
4 personer
Ingredienser:
150 g pancetta eller bacon i tunna skivor
400 g svampfylld ravioli (eller fylld med ricotta)
1 schalottenlök
250 g färsk karljohansvamp eller annan svamp
smör till stekning
1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl vispgrädde
salt
peppar
Till servering:
hackad persilja
riven parmesan
Gör så här:
Stek pancetta lätt knaprig och låt rinna av på en bit hushållspapper. Koka pasta. Hacka schalottenlöken fint.
Rensa svampen och skär i mindre bitar. Stek schalottenlök och svamp i smör tills all vätska kokat bort. Tillsätt vin, koka upp och låt småkoka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner den nykokta pastan i såsen och lägg sedan upp på tallrikar. Strö pancetta, persilja och parmesan över och servera genast.
Fler goda pastarätter hittar du här >>
Recept: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Bettina Hastoft