Festlig chokladmoussetårta med mirror glaze
Receptet kommer från Emma Brink Rask.
8–10 bitar
Tårta:
Nötmarängbotten
1 äggvita
90 g (ca 1 dl) socker
1 tsk vaniljsocker
40 g grovt hackade rostade hasselnötter
20 g (knappt 1/2 dl) hasselnötsmjöl
1/2 tsk bakpulver
Passionsfruktscurd:
1 gelatinblad
135 g (drygt 1 1/2 dl) strösocker
1 ägg
2 äggulor
1 dl juice från passionsfrukt (silad, utan kärnor)
50 g smör, skuret i mindre bitar
Chokladmousse:
6 äggulor
2 ägg
90 g (ca 1 dl) strösocker
60 g (drygt 1 dl) vatten
165 g mörk choklad (runt 65 % kakaohalt)
170 g (ca 1 2⁄3 dl) vispgrädde att värma
250 g (ca 2 1/2 dl) vispgrädde att vispa
Mirror glaze:
10 g gelatinpulver
50 g (1/2 dl) vatten
100 g (ca 1 dl) vatten
150 g (ca 1 2⁄3 dl) socker
100 g sötad kondenserad mjölk
Vaniljextrakt
25 g (drygt 1/2 dl) kakao
175 g mörk choklad
Dekoration:
Ätbart guldglitter
Ätbara blommor eller örter
Gör tårtbotten så här:
- Sätt ugnen på 165° varmluft (180° vanlig ugn), smörj en form (16–18 cm) och klä den med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitan, tillsätt sockret och vaniljsockret lite i taget tills du har en glansig maräng.
- Blanda nötter, nötmjöl och bakpulver och vänd ner i marängen. Bred ut smeten i formen och baka i 20–25 min.
- Låt botten svalna helt och frys den.
Gör passionsfruktscurden så här:
- Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
- Häll socker, ägg, äggulor och passionsjuice i värmetålig skål och placera över vattenbad. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.
- När curden blivit tjock tar du av den från grytan och rör i gelatinet.
- Lägg i smöret och rör tills det har smält.
- Häll curden i plastfolieklädd springform (16–18 cm) och ställ sedan in i frysen för att stelna.
Gör chokladmoussen så här:
- Blanda äggulor, ägg, socker och vatten och värm över ett vattenbad till 84°. Vispa hela tiden så att den inte klumpar sig.
- Tag bort från värmen och fortsätt vispa tills den är luftig och fingervarm. Smält chokladen så att den är runt 37°.
- Värm 170 g grädde till samma temperatur och blanda ner i chokladen. Vispa resten av grädden lätt.
- Vänd ner chokladen i äggblandningen och sedan den lättvispade grädden.
- Använd en silikonform eller en springform som du klär med plastfolie.
- Häll ett par cm mousse i botten av formen.
- Ta fram passionscurden från frysen och lägg den i moussen.
- Häll på resten av moussen och tryck till sist ner nötmarängbotten i moussen så att den hamnar överst. Frys över natten.
Gör mirror glaze så här:
- Rör ut gelatinpulvret i 50 g vatten och låt det stå och svälla, det ska vara lite geggigt.
- Koka upp vatten, socker, kondenserad mjölk, vanilj och kakao. Rör ut gelatinet i vätskan.
- Hacka chokladen, häll vätskan över chokladen och mixa med en stavmixer tills du har en jämn glaze utan bubblor.
- När glazen når ca 36° tar du fram den frusna tårtan och ställer den på något så att den är fri runt om.
- Häll glazen över hela tårtan. Dekorera med guldglitter och örter.
Chokladmoussetårta med mirror glaze.Foto: Lennart Weibull