Festlig kladdkaka – med åtta toppingar
8 bitar
Kladdkaka:
150 g smör
100 g mörk choklad
140 g (cirka 1 1/2 dl) strösocker
75 g (cirka 1 dl) farinsocker
2 ägg (rumstempererade)
60 g (cirka 1 dl) vetemjöl
20 g (cirka 1/2 dl) kakao
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160° varmluft (180° vanlig ugn) och smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22–24 cm.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten.
- Smält smöret i en kastrull och smält sedan chokladen i smöret. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop socker, farinsocker och ägg tills allt är blandat.
- Rör samman mjöl, kakao, salt och vaniljsocker.
- Häll ner chokladsmeten i äggsmeten och blanda samman.
- Sikta till sist ner de torra ingredienserna och vänd samman till en smet.
- Häll smeten i formen och baka kakan i cirka 20 minuter, den ska vara lite gungig i mitten.
- Låt sedan kakan svalna helt.
Toppingar till kladdkakan:
Här kommer åtta förslag på toppingar, alla är anpassade för att passa en hel kladdkaka.
1. Jordnötscheesecake-frosting:
200 g cream cheese
100 g florsocker
130 g jordnötssmör med bitar
1 tsk vaniljpasta
1 dl vispgrädde
Gör så här:
- Blanda cream cheese, florsocker, jordnötssmör och vanilj, gärna med elvisp, till en jämn och fin massa.
- Vispa grädden, vänd ner i massan och blanda tills du har en jämn frosting.
- Spritsa frostingen på kladdkakan.
2. Mörk chokladganache
300 g mörk choklad
3 dl grädde
100 g smör
20 g glykos eller honung
Gör så här:
- Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
- Lägg grädde, smör och glykos i en kastrull och värm tills det precis kokar.
- Slå den heta grädden på chokladen och rör tills du har en blank ganache.
- Låt svalna över natt i rumstemperatur eller någon timme i kyl.
- Var försiktig med att röra för mycket i den, då kommer det in luft och den tappar sin mörka glans.
- Spritsa på kakan.
3. Vispad vinbärs-pannacotta
3 gelatinblad
150 g puré av svarta vinbär (mixade och silade)
3 dl grädde
2 msk socker
2 tsk nymortlad kardemumma
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp bärpurén, grädde, socker och kardemumma.
- Rör ner gelatinet.
- Häll i en bunke och plasta in och ställ i kylen över natten.
- Vispa upp och spritsa.
4. Smörkräm med choklad och kaffe
100 g mörk choklad (70%)
100 g mjölkchoklad
300 g mjukt smör
90 g florsocker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
4 tsk espressopulverkaffe
Gör så här:
- Smält chokladen och låt den svalna till rumstemperatur.
- Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt, cirka 5 minuter.
- Tillsätt florsockret, salt, vaniljsocker och espressopulver och vispa i ett par minuter till.
- Häll ner chokladen i smörkrämen och vispa i två minuter.
- Spritsa på kakan.
5. Geléhallongrädde
100 g geléhallon
5 dl grädde
Gör så här:
- Smält geléhallonen i grädden i en kastrull.
- Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.
- Vispa upp och spritsa.
6. Marshmallowkräm
150 g marshmallows
5 dl grädde
Gör så här:
- Smält marshmallows i grädden i en kastrull.
- Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.
- Vispa upp och spritsa.
7. Dumlegrädde
300 g Dumlekolor
5 dl grädde
Gör så här:
- Smält Dumlekolorna i grädden i en kastrull.
- Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.
- Vispa upp och spritsa.
8. Hallonmaräng-frosting
100 g äggvita (cirka 3 st)
200 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk hallonpulver av frystorkade hallon
Gör så här:
- Värm äggvita, florsocker och vaniljsocker i en skål över vattenbad tills det blir cirka 65°.
- Häll över i en vispskål och vispa till en fast maräng.
- Vänd ner hallonpulvret och spritsa på kakan.
Recept och foto: Emma Brink Rask