Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Festlig tigerkaka med vaniljglass

19 nov, 2019
AvRedaktionen
Tigerkaka med vaniljglass
Saftig och vacker kaka! Denna tigerkaka gör sig extra god med en klick vispgrädde eller lite vaniljglass.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

12 bitar

Tigerkaka:

200 g smör + 1 msk till formen

4 ägg

4 ½ dl (450 g) strösocker

3 ½ dl (200 g) vetemjöl

½ tsk salt

Smaksättning:

2 tsk vaniljsocker

½ dl (20 g) kakao

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Smält smöret och låt det svalna något.
  2. Klä botten på en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper och smörj formens kanter.
  3. Vispa ägg och socker krämigt med en handvisp.
  4. Blanda ner det smälta smöret.
  5. Tillsätt vetemjöl och salt och arbeta smeten smidig och blank.
  6. Häll över hälften av smeten i en annan skål.
  7. Blanda ner vaniljsocker i den ena skålen och rör ner kakao i den andra så att du får en mörk och en ljus kaksmet.
  8. Klicka ner en stor sked ljus smet i kakformen, därefter en sked mörk smet.
  9. Varva så tills all smet har använts. För att få en fin marmorering ska du inte röra i smeten.
  10. Grädda kakan i ugnen i 35 minuter.
  11. Den får gärna vara lite kladdig i mitten.
  12. Låt svalna på galler och låt den sedan gärna stå i kylskåp i ca 2 timmar.
  13. Skär kakan i bitar och servera.
Recept på tigerkaka
Tigerkaka.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER: Saftig chokladkaka med kaffesmörkräm

Annons