Festlig tigerkaka med vaniljglass
19 nov, 2019
AvRedaktionen
Saftig och vacker kaka! Denna tigerkaka gör sig extra god med en klick vispgrädde eller lite vaniljglass.
Annons
12 bitar
Tigerkaka:
200 g smör + 1 msk till formen
4 ägg
4 ½ dl (450 g) strösocker
3 ½ dl (200 g) vetemjöl
½ tsk salt
Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
½ dl (20 g) kakao
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°. Smält smöret och låt det svalna något.
- Klä botten på en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper och smörj formens kanter.
- Vispa ägg och socker krämigt med en handvisp.
- Blanda ner det smälta smöret.
- Tillsätt vetemjöl och salt och arbeta smeten smidig och blank.
- Häll över hälften av smeten i en annan skål.
- Blanda ner vaniljsocker i den ena skålen och rör ner kakao i den andra så att du får en mörk och en ljus kaksmet.
- Klicka ner en stor sked ljus smet i kakformen, därefter en sked mörk smet.
- Varva så tills all smet har använts. För att få en fin marmorering ska du inte röra i smeten.
- Grädda kakan i ugnen i 35 minuter.
- Den får gärna vara lite kladdig i mitten.
- Låt svalna på galler och låt den sedan gärna stå i kylskåp i ca 2 timmar.
- Skär kakan i bitar och servera.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: Saftig chokladkaka med kaffesmörkräm
Annons